Foto: Image by TPHeinz from Pixabay

Doteraz ste ich pravdepodobne nevedeli.

O psychopatoch sa už natočilo množstvo filmov a napísalo veľa kníh, no nie o všetkých ich vlastnostiach sa hovorí rovnako. Je preto možné, že o týchto 4 veciach, ktoré sa ich týkajú, ste doteraz nevedeli. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Priniesol ich portál The Conversation. 

#1 Kus psychopata drieme v každom z nás

Toto ste pravdepodobne počuť nechceli, ale žiaľ, je to tak. Cítili ste niekedy, že by ste mali mať väčšie výčitky svedomia, no vy ste nemali žiadne? Chýba vám empatia? Priznávate, že ste niekedy niekým trocha manipulovali, aby ste dosiahli, čo ste chceli? Až chorobne milujete adrenalín? …okrem mnohých iných, aj toto sú psychopatické črty. Takmer každý z nás z nich v sebe niečo má. To však ešte neznamená, že sme nebezpeční. 

#2 Nie každý psychopat je nebezpečný

Naozaj. Niektorí z nich sú normálne zaradení do spoločnosti, pracujú, majú rodiny. Po všetkých tých thrilleroch a hororoch je tomu ťažké uveriť, no je to skutočne tak. Sú napríklad skvelými vojakmi alebo chirurgmi – len máločo ich totiž dokáže rozhodiť a zachovávajú si chladnú hlavu aj v prípadoch, kedy by iní išli doslova vyskočiť z kože. Medzi ich ďalšie črty patrí napríklad až prehnaná záľuba riskovať, vysoká orientácia na ciele či nemilosrdnosť. Aj preto sú napríklad skvelými politikmi či finančníkmi. 

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

#3 Oveľa radšej žijú v mestách

Psychopati tvoria približne 1 % celkovej svetovej populácie (aspoň podľa oficiálnych štatistík), a väčšina z nich žije v mestách. Uprednostňujú totiž rýchly mestský život, ktorý im vyhovuje hneď z viacerých dôvodov. Poskytuje im to napríklad možnosť mať viacero sexuálnych partnerov, nájdu tu viac ľudí, ktorými by mohli manipulovať, a sú tu aj vo väčšej anonymite. 

#4 Ženy “psychopatky” sú iné ako muži

Črty mužov a žien sa v prípade psychopatie v zásadných veciach nelíšia, v istých veciach sú však predsa len trochu odlišné. Tak napríklad, ženy “psychopatky” sú náchylnejšie na úzkosť, majú vyššie sklony k emocionálnym problémom, a taktiež k promiskuite.

theconversation
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov