Foto: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Chémia nie je všetko…

Chémia dokáže byť medzi dvomi ľuďmi niekedy naozaj veľmi silná, no na dlhodobý vzťah to, žiaľ, nestačí. Nedávna štúdia totiž dokázala, že vyše 50 % párov sa rozchádza či rozvádza práve po tom, čo počiatočná fáza zamilovanosti zmizne. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Prečo teda “len” príťažlivosť nestačí? Odpovede na túto otázku hľadal portál Brightside.

Veda hovorí, že chémia vo vzťahu nie je o láske, ale o vášni

Počas istej štúdie požiadali vedci 300 ľudí, aby odpovedali na otázku, čo pre nich vo vzťahu znamená “chémia”. Ukázalo sa, že s láskou si ju spájalo iba 9 % respondentov. Väčšina odpovedala, že pod chémiou si predstavujú biologické reakcie alebo vzájomnú túžbu. 

Chémia zaslepuje

Vzájomná príťažlivosť je prvou fázou vzťahu, a slovami vedy nejde o nič iné, než o prácu mužských a ženských hormónov, ktorá sa zakladá na biologickej motivácii pre reprodukciu. Dokázalo sa však, že kvôli túžbe sme veľakrát zaslepení, a to, aká je naša polovička v skutočnosti, uvidíme až po tom, ako chémia oslabne. 

Photo by GUIVERG from Pexels

Potom sa môže ukázať, že obaja partneri sa mýlili

To, čo k sebe naozaj cítite zistíte až vtedy, keď sa hormóny upokoja. Viac si začnete všímať, čo vám na tom druhom vadí – neznamená to však, že vy ste stali náročnejšími, alebo sa pohoršil váš partner. Znamená to len to, že na váš vzťah sa už pozeráte triezvo.

Vášeň však môže pretrvať

Udržať vo vzťahu vášeň je ťažké, avšak nie nemožné. Pokúste sa so svojou polovičkou správať sa tak, ako v začiatkoch vášho vzťahu – častejšie sa držte za ruku, prejavujte si nehu, nájdite si na seba čas. Takto môžete spraviť z chémie medzi vami prirodzenú súčasť vášho vzťahu, nielen jednu z jeho fáz. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov