Foto: Photo by Andrei Lazarev on Unsplash

Všimli ste si, že čoraz viac ľudí je nešťastných?

To, že ľudia sú čoraz viac nešťastní, osamelí a depresívni, je jednoducho fakt a s najväčšou pravdepodobnosťou ste si to už všimli aj sami. Zamýšľali ste sa však niekedy nad tým, prečo je to tak?

Článok pokračuje pod videom ↓

Rôzne vedecké tímy sa nad tým zamysleli aj za nás a došli k nasledovným zaujímavým záverom. Čoraz smutnejší sme podľa rôznych výskumov kvôli týmto 6 dôvodom.

#1 “Davová psychóza”

Je to síce veľmi smutné a nesprávne, no určite ste už aj vy niekoho počuli povedať: “Mám depku”, aj keď mal od skutočnej depresie na míle ďaleko. Dnes si jednoducho mnoho ľudí myslí, že trpí depresiou, čo vyvoláva hromadný negativizmus, ktorý sa spoločnosťou šíri ako novodobý mor. Negatívnym dopadom je však aj to, že ľudia, ktorí depresiou skutočne trpia, si potom môžu myslieť, že nejde o nič, čo by nezvládli sami. Depresia (tá skutočná) si však VŽDY vyžaduje odbornú liečbu a pomoc. 

#2 Vyhýbanie sa prírode

Určite ste si všimli aj to, že ľudia trávia na čerstvom vzduchu a v prírode oveľa menej času ako v minulosti. Pred večernou prechádzkou uprednostnia pozeranie TV a tak potom, žiaľ, vyzerá aj ich psychické zdravie. 

#3 Nedostatok fyzickej aktivity

Problémom je aj to, že nám jednoducho chýba pohyb. Fyzická aktivita je pre naše telo prirodzená – neboli sme stvorení na to, aby sme celý deň presedeli, či už v kancelárii, v akomkoľvek dopravnom prostriedku či doma. Veľakrát si to neuvedomujeme, no nedostatok pohybu má negatívny dopad nielen na naše fyzické, ale aj na naše psychické zdravie. 

Photo by Sharon McCutcheon from Pexels

#4 Materializmus

Dnes chce mať každý všetko a ideálne hneď. Táto doba je poznačená materializmom a mieru šťastia veľakrát meriame práve materiálnym bohatstvom. To však vedie k neustálemu porovnávaniu sa, ktoré vás dostane do začarovaného kruhu, z ktorého už neujdete, ani keď budete mať na konte milióny eur. 

#5 Lipnutie na minulosti

Veľakrát je oveľa jednoduchšie topiť sa vo svojej minulosti, ako sa jej vzoprieť a začať sa sústrediť na budúcnosť. To je však to jediné, čo nám dokáže pomôcť – napriek tomu to však dokáže len veľmi malé percento ľudí. 

#6 Zlá strava

Doba je rýchla a pravda je taká, že veľakrát siahame po jedle, ktorého príprava je čo najrýchlejšia alebo po potravinách, ktoré sú najlacnejšie. Nezabúdajte však, že naše telo si pamätá všetko a to, čím ho zásobujeme, nám dá veľmi výrazne pocítiť aj na našej psychike. 

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov