Foto: Unsplash

Hlad je nepriateľ.

Určite ste sa už niekedy cítili nervózni, keď ste boli hladní. Tento jav sa v angličtine často označuje ako „hangry“ – kombinácia slov hladný (hungry) a nahnevaný (angry). Ale prečo sa to deje? Prečo nám nedostatok jedla spôsobuje takéto emócie?

Článok pokračuje pod videom ↓

V tomto článku sa pozrieme na vedecké vysvetlenie tohto fenoménu, ktorý vysvetlil aj portál Your Tango.

Na začiatok si predstavme jednoduchú metaforu: naše telo je ako auto a jedlo je palivo, ktoré nám umožňuje fungovať. Keď máme dostatok paliva, môžeme jazdiť bez problémov. Ale keď nám palivo dochádza, auto začne štrajkovať a my sa s ním ťažko pohybujeme. Rovnakým spôsobom, keď sme hladní, naše telo začne mať problémy s fungovaním, čo môže viesť k nervozite a podráždenosti.

Na vine je hypoglykémia

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa stávame nervóznymi, keď sme hladní, je pokles hladiny cukru v krvi – hypoglykémia. Keď jeme, naše telo rozkladá sacharidy na jednoduché cukry, ako je glukóza, ktorá sa potom vstrebáva do krvného riečiska a dodáva energiu bunkám. Hormón inzulín pomáha glukóze dostať sa do buniek a udržiava hladinu cukru v krvi stabilnú.

Keď sme hladní, naše telo nemá dostatok glukózy na to, aby udržiavalo normálnu hladinu cukru v krvi. Telo potom začne používať zásoby glykogénu (uložený cukor) a tukové zásoby na výrobu energie. Avšak, tento proces nie je tak efektívny ako priame využitie glukózy z jedla, a preto môže viesť k poklesu energie a pocitu únavy.

Unsplash

Okrem toho má hypoglykémia vplyv na našu nervovú sústavu. Mozog je veľmi citlivý na zmeny hladiny cukru v krvi, pretože potrebuje konštantný prísun glukózy na svoju činnosť. Keď hladina cukru v krvi klesne, mozog začne mať problémy s fungovaním, čo môže spôsobiť zhoršenie nálady, úzkosť a podráždenosť.

Nervozita a podráždenosť pri hladovaní súvisia aj s uvoľňovaním stresových hormónov, ako je kortizol a adrenalín. Keď sme hladní, naše telo vníma nedostatok energie ako stresovú situáciu a reaguje na ňu aktiváciou sympatického nervového systému. Tento proces vedie k uvoľňovaniu stresových hormónov, ktoré zvyšujú hladinu cukru v krvi a zlepšujú prekrvenie svalov. Avšak, tieto hormóny môžu tiež spôsobiť pocit úzkosti, napätia a podráždenosti.

Nakoniec, hlad má vplyv aj na naše správanie a sociálne interakcie. Keď sme hladní, sme viac zameraní na získanie jedla a menej schopní sústrediť sa na ostatné aspekty nášho života. To môže viesť k impulzívnemu a netrpezlivému správaniu, čo môže negatívne ovplyvniť naše vzťahy s ostatnými ľuďmi.

Aby sme predišli týmto negatívnym stavvom, je dôležité pravidelne jesť vyvážené jedlá a udržiavať hladinu cukru v krvi v normálnom rozmedzí.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov