Medzi nami je množstvo osamelých vlkov, ktorí sa vyslovene boja s niekým nadviazať partnerský vzťah. Veda vysvetľuje, prečo je to tak.

Všetci chceme k niekomu patriť. Teda drvivá väčšina z nás túži po partnerovi, ktorému sa môže schúliť do náručia po ťažkom dni. Vo všetkom však existujú i výnimky a partnerské vzťahy na tom nie sú inak. Prečo niektorým ľuďom už len samotná predstava partnerského života spôsobuje hotovú nočnú moru? Vedci na to majú racionálne vysvetlenie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Korene nášho správania treba hľadať v detstve. Z toho si odnášame do života viac, než nám je príjemné – pozitívne i negatívne vzorce správania či celý balík šablón, ktoré (ne)vedome opakujeme. Vedci prišli na to, že ľudia, ktorí sa boja k niekomu pripútať, majú niečo spoločné. Je to neštandardné detstvo.

Všetko pramení z detstva?

Photo by Louis Blythe on Unsplash

Vyzerá to tak, že je to naozaj pravda. Štúdia zistila, že samotári, ktorí sa báli vzťahu, boli vychovávaní extrémnym spôsobom. Buď ich rodičia postavili na piedestál a splnili im akýkoľvek vrtoch, alebo sa o nich vôbec nezaujímali, čo malo na vývoj osobnosti tragický dopad.

Až štvrtina analyzovaných účastníkov sa vyslovene bála k niekomu sa pripútať, pretože mali strach zo zranenia citov. Taktiež to bolo pre nich niečo nové, s čím sa nestretli v detstve – v tej najdôležitejšej etape, ktorá chtiac či nechtiac ovplyvňuje celý zvyšok života.

Vedci tak dokázali, že žiadna extrémna výchova nie je vhodná pre zdravý vývoj dieťaťa. Dieťa sa nemá stať stredobodom vesmíru, no nepotrebuje za sebou ani rodiča, ktorý mu bude dláždiť cestu. Na druhej strane, bez dostatočnej lásky a pozornosti spojenej so správne nastavenými hranicami sa nemôže bezpečne a zdravo rozvíjať.

Samota nie je žiadna výhra

Photo by Ismail Hamzah on Unsplash

Aj ľudia, ktorí sú sami, túžia po vzťahu. Nevedia však, že byť s nimi vo vzťahu môže byť krajne náročné. Potrebujú sa totižto neustále utvrdzovať o láske a od partnera čakajú, že splní všetky ich potreby, pretože to je to, čo im chýbalo v detstve. Neraz si cez väčšinu krátkodobé vzťahy kompenzujú vzťah matky s dieťaťom. Je to preto, lebo stále nemajú spracované to, čo sa odohralo v ich detstve.

Pre mnohých (aj budúcich) rodičov môže byť tento nezdravý model správania výstrahou. To, čo zasejeme do detí, to v nich pretrvá. Preto je veľmi dôležité, aby sme do nich dávali to, čo z nich spraví nielen dobrého partnera, ale aj dobrého človeka.

Veď všetci chceme milovať a byť milovaní. Veční samotári tiež nie sú výnimkou.

Pozri aj: Túžite po (takmer) ideálnom vzťahu? Nasledujte týchto 10+ rád od párov, ktoré si prešli dobrým i zlým

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov