Keď sa do niekoho zamilujeme, dúfame, že to bude na celý život.

Láska však nie je len o snívaní a pekných momentoch. Je to niečo, na čom treba tvrdo pracovať. Je to neustále učenie sa, prekonávanie prekážok a uzatváranie kompromisov. Nič nie je dokonalé, ani žiaden vzťah, no ak si vezmete k srdcu tieto rady, naučíte sa to prijímať a rásť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak sa vám niečo nepáči, jednoducho to povedzte

Nanešťastie (alebo našťastie) sa nikto nenarodil so schopnosťou čítať myšlienky a jedna z najhorších vecí je povedať partnerovi, že by si mal spomenúť, aké to bolo pred dvoma rokmi. Ak máte nejaký problém, prediskutuje ho a hovorte priamo k veci. To, čo patrí do minulosti už nevyťahujte, sústreďte sa na prítomnosť.

Spoločné rituály

Každodenné drobné rituály pomáhajú vo vzťahu udržať vzájomnú náklonnosť. Je to akási kotva, ktorá bráni prípadnému vyhoreniu. Dohodnite sa napríklad, že si jeden deň v týždni po práci pozriete film, každý deň budete spolu raňajkovať alebo večerať a podobné drobnosti, ktoré padnú každému dobre.

unsplash.com

Nebojte sa reality

Život nie je ako vystrihnutý z romantického filmu. Väčšina ľudí sa hanbí tancovať či spievať na verejnosti. Mnoho ľudí si preto napríklad spieva v sprche a tancuje pri varení. Nebojte sa však túto svoju stránku odhaliť pred partnerom. Už nejeden výskum dokázal, že na tom druhom nás nepriťahuje dokonalosť, ale práve drobné odlišnosti a nedokonalosti.

Na prvom mieste ste vy

Zdravá dávka egoizmu je dôležitá. V každom vzťahu potrebujú partneri aj priestor pre seba a rozvoj vlastnej osobnosti. Je nezdravé, ak sa neustále vyjadrujete v štýle „my si myslíme“. Je skvelé, ak poviete, že ste spolu videli film, každý však má nárok na vlastný názor a na jeho vyjadrenie. Okrem toho je veľmi dôležité, aby mali obaja partneri aj vlastné koníčky a záľuby, nielen tie spoločné.

Skladajte komplimenty

Nezabúdajte partnerovi skladať komplimenty. Tie by sa však nemali týkať len výzoru, ale aj iných dôležitých aspektov. Okrem toho, pokúste sa kritizovať čo najmenej. Na svete je aj bez toho dosť ľudí, ktorí tomu druhému dajú veľmi jasne najavo, že nie  je dokonalý.

unsplash.com

Nechajte partnerovi voľnosť

Vzájomný rešpekt – to je vo vzťahu jedna z najdôležitejších vecí, napriek tomu na ňu mnohé páry zabúdajú. Či už sa chcete venovať chovaniu slimákov alebo paličkovaniu, je to vaša vec a ak vám to robí radosť, váš partner by vám v tom nemal brániť.

Bozk na privítanie aj na rozlúčku

Bozky sú vo vzťahu nesmierne dôležité, podporujú totiž emocionálne prepojenie medzi vami a partnerom. Štúdie dokonca tvrdia, že počet bozkov, ktoré si s partnerom vymeníte, súvisí s celkovou spokojnosťou vo vzťahu.

Vyjadrite svoje pocity

Je dôležité, aby si partneri boli vedomí svojich emócií a dokázali ich efektívne verbalizovať. Ak sa bojíte, trápite sa alebo si len na partnera jednoducho spomeniete, vyjadrite to. Za také „ďakujem“, „pomôžem ti“ či „ľúbim ťa“ nič nedáte, no váš vzťah to jednoznačne posilní.

Dotýkajte sa

Nezabúdajte ani na dotyky, držanie sa za ruky v kine sa netýka len mladých pobláznených zaľúbencov. Pohladenie a objatie padne vždy vhod a podporuje pocit bezpečia, dôvery a vzájomnej náklonnosti. Hovorí sa, že v tele človeka prebýva duša, ktorej sa dotýkame práve objatiami.

unsplash.com

Buďte vďační

Nemáme problém poďakovať napríklad predavačke v obchode či čašníkovi v reštaurácii, akosi však zabúdame ďakovať tým najbližším. Ak vám teda partner napríklad urobí čaj alebo umyje riad po večeri, nezabudnite poďakovať.

Buďte realistickí

Každý psychológ vám povie, že ilúzie nie sú pre vzťah prospešné. Uvedomte si, že ľudia sa časom menia a menia sa aj ich pocity. Aj každý vzťah sa vyvíja a fáza zamilovanosti netrvá večne.

Čo je základom šťastného vzťahu podľa vás?

Pozri aj: Dokonalý vzťah neexistuje, no môžete sa k nemu priblížiť. Vedci tvrdia, že kľúčom k šťastnému vzťahu sú tieto 3 základné veci

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov