Foto: Photo by Gabriel Bastelli from Pexels

Vraví sa, že dvakrát do tej istej rieky nevstúpime. Prečo teda nenecháme minulosť minulosťou?

Rozchod patrí k skutočne traumatickým udalostiam nášho života. Človek, ktorému sme sa úplne otvorili a z celého srdca sme mu dôverovali, zrazu odchádza z nášho života. Nezáleží na tom, či ste boli iniciátorom rozchodu vy, alebo ste boli tým, kto dostal “ opačky“. Bolí to zakaždým rovnako. Prečo teda nedokážeme za našou minulosťou urobiť hrubú čiaru a vraciame sa do vzťahov s bývalými partnermi?

Článok pokračuje pod videom ↓

Psychológovia sa pokúšajú vysvetliť, prečo je to tak.

Podľa Jill Whitney, profesionálnej psychoterapeutky, sa ľudia vracajú k svojim bývalým partnerom z viacerých dôvodov. Väčšina z nich má pocit, že niečo stratili. Zrazu zabúdajú na všetko zlé, čo prežili s bývalým partnerom či partnerkou, pričom dúfajú, že tentoraz to bude inak.

Môže za to naša pohodlnosť

Photo by Ayo Ogunseinde on Unsplash

Začínať si vzťah s novým partnerom nie je také jednoduché, ako sa môže zdať. Musíme si na seba vzájomne zvyknúť, prispôsobiť sa jeden druhému, začať celý ten kolobeh vzájomného spoznávania sa a oťukávania zase od začiatku. To zaberie more času i energie. Mnohí ľudia majú pocit, že na také niečo jednoducho nemajú čas, a že návrat k bývalému/bývalej bude ľahšie riešenie. Už vedia o všetkých chybách toho druhého, na ktoré sa môžu pripraviť. Vrátiť sa do bývalého vzťahu je schopných viac než 50 percent ľudí. Je to pomerne dosť. Návrat k ex má však v sebe jeden háčik.

Ľudia sa nemenia

Photo by Allan Filipe Santos Dias on Unsplash

Málokto z nás sa dokáže zmeniť. Ak sa však človek chce naozaj zmeniť, musí začať sám od seba. Nejeden vzťah stroskotal práve na tom, že si jeden z partnerov (niekedy aj obaja) zaumienili násilne prerobiť druhého človeka. Do minulého vzťahu nás ťahá pocit istoty a pohodlia, ktoré nám ponúkala druhá osoba. Platí to aj v prípade skutočne nefunkčných vzťahov.

Ak sa chcete vrátiť do vzťahu s expartnerom či expartnerkou, mali by ste svoje rozhodnutie poriadne zvážiť. Kľúčový je dôvod rozchodu. Ak sa za ním skrývala banalita či drobné nedorozumenie, určite to dokážete “rozchodiť“. Ak však bola príčina oveľa vážnejšia, je viac ako pravdepodobné, že ten istý dôvod rozchodu vás dokáže opäť rozdeliť. To však nie je všetko, čo musíte brať na zreteľ. Ste schopní zabudnúť na minulosť a nevyťahovať staré problémy? Pretože len vtedy, ak začnete z čistého listu, má vzťah s ex skutočný zmysel.

Nechajte si čas

Photo by Seth Macey on Unsplash

Pri obnovení minulých vzťahov je podľa expertov dôležité, aby ste si dali vzájomne dostatok času bez seba. Ľudia sa nedokážu zmeniť zo dňa na deň. Ak sa niekto rozhodne zmeniť, potrebuje čas na to, aby dokázal dozrieť. Ktovie, možno mu život dá do cesty také okolnosti a skúsenosti, ktoré ho skutočne posunú dopredu. Preto si dajte pauzu aspoň niekoľko mesiacov. Obaja tak budete mať možnosť popremýšľať nad vzťahom a nad tým, čo v ňom bude tentokrát inak. To je najlepšia prevencia toho, aby sa (opäť) neskončil fiaskom.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov