Foto: Photo by Tess Emily Seymour from Pexels

Je najvyšší čas niečo s tým spraviť…

Všimli ste si, že mladí ľudia sú čoraz viac smutní a čoraz depresívnejší? Potvrdil to už nejeden výskum a zdá sa, že tento trend bude pokračovať. Na to, aby sme s tým niečo mohli spraviť, však najprv musíme poznať príčiny. Poďme sa na ne teda pozrieť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Prečo sú ľudia nešťastní?

Psychologička Jean Twenge z katedry psychológie na San Diego State University sa venuje práve problémom mladých ľudí. Spolu so svojimi kolegami preto starostlivo analyzovala dáta z výskumu National Survey on Drug Use and Health a prišla na znepokojujúce čísla. Výsledky boli zverejnené na portály Brightside

Ukázalo sa totiž, že poruchy nálad, depresívne myšlienky či dokonca samovražedné myšlienky sa vyskytujú až u 52 % mladistvých vo veku od 12 do 17 rokov a až u 62 % dospelých vo veku od 18 do 25 rokov.

Keďže ide o naozaj alarmujúce čísla, ktoré, navyše, neustále stúpajú, jej výskumný tím sa rozhodol analyzovať aj dôvody tohto vývoja. Zistili, že hlavné príčiny sú hneď dve. 

Čo teda robí mladých ľudí nešťastnými?

  • Nadbytok online komunikácie.
  • Nedostatok spánku.
Photo by Tracy Le Blanc from Pexels

Ako môžete vidieť, oba tieto problémy súvisia s modernými technológiami. Mladí ľudia ich často využívajú až príliš a rôznymi aplikáciami slúžiacimi na komunikáciu si nahrádzajú osobný kontakt, čo má však z dlhodobého hľadiska veľmi negatívny dopad na psychické zdravie. A práve moderné technológie sú aj príčinou toho, prečo mladí ľudia odkladajú spánok a majú ho tak čoraz menej – musia si predsa pred spaním prescrollovať Instagram, Facebook alebo si pozrieť novú sériu svojho obľúbeného seriálu na nejakej streamovacej službe.

Na mobiloch či tabletoch samozrejme nie je nič zlé, rovnako ako ani na tom, keď si s niekým píšete alebo si pozriete nejaký seriál. Dôležité je však nepreháňať to a samozrejme myslieť na to, že osobný kontakt s najbližšími a dobrý spánok nenahradí nič. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov