Možno ani neviete, že celý svoj život ste nositeľom nejakej genetickej mutácie.

Kdesi v podvedomí máme tak akosi zafixované, že ak je niekto nositeľom genetickej mutácie, automaticky musí mať 4 nohy, 30 prstov ši 2 hlavy. V tomto prípade sa však naozaj mýlime. Genetickou mutáciou totiž vznikajú napríklad aj ryšavé vlasy či modré oči…

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako teda zistiť, či ste nositeľom nejakej genetickej mutácie?

Chýba vám zub múdrosti

pixabay.com

Úprimne povedané – naozaj o nič neprichádzate. Zuby múdrosti sú v samotnej podstate zbytočné a ich rast či ich prípadná extrakcia býva mimoriadne bolestivá.

Naši predkovia však zuby múdrosti potrebovali. Ich potrava bola oveľa tvrdšia než potrava, ktorú prijímame dnes. Ak ste sa teda narodili so zmutovaným génom, ktorý zapríčinil, že zuby múdrosti nemáte, naozaj si z toho nič nerobte. Prvý takýto prípad bol zaznamenaný pred približne 350 000 rokmi.

Máte ryšavé vlasy

pixabay.com

S touto mutáciou sa narodí len približne 4-5% ľudstva, z čoho, samozrejme, drvivá väčšina v Európe. Najviac ryšavých ľudí pritom môžeme nájsť v Írsku či v Škótsku.

V tomto prípade však musíme povedať, že ide naozaj o mimoriadne krásnu genetickú mutáciu, ktorú v žiadnom prípade nemožno považovať za akýsi “nedostatok”.

Máte modré oči

pixabay.com

Spomedzi všetkých ľudí na svete tvoria tí modrookí len 8%. Ak sa vám zdá toto číslo nepresné a menovaním ľudí s modrými očami, ktorých poznáte osobne ste dospeli k presvedčeniu, že ich je tak veľa, že poznáte asi všetkých modrookých ľudí na svete, vysvetlenie je jednoduché – žijeme v oblasti, kde žije skutočne väčšina z nich.

Vedcom sa dokonca podarilo zistiť, že prvá modrooká osoba na svete sa narodila práve v Európe, a to pred 6 000 – 10 000 rokmi. Napriek tomu, že niekedy mali všetci ľudia na Zemi oči hnedej farby, súčasná rôznorodosť, i keď spôsobená genetickou mutáciou, určite nie je na škodu.

Pozri aj: Toto je 7 najdesivejších následkov, ktoré má na svedomí výbuch jadrovej elektrárne v Černobyle

indy100
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov