Foto: Photo by Aline Viana Prado from Pexels

Väčšinou si o sebe myslíme, že druhým sme dobrými priateľmi. Je to však naozaj tak?

Keď čelíme problémom vo svojich vzťahoch, je oveľa ľahšie zvaliť vinu na druhých, ako hľadať chybu v sebe. Ak však máte pocit, že s okruhom vašich priateľov niečo nie je v poriadku, je možné, že chyba nie je v nich, ale vo vás. Čo ak ste zlým priateľom?

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako to zistiť? To už prezradil portál HuffPost. 

#1 Konverzáciu vždy nasmerujete späť k sebe

Nech vám váš priateľ hovorí o čomkoľvek, je isté, že svojou odpoveďou nasmerujete debatu tak, aby sa vrátila späť k vám, a aby ste hovorili opäť o sebe. Veľmi často tak využívate frázy ako napríklad “To isté sa stalo aj mne” alebo “Nedávno som riešil niečo podobné”, atď. Nikto však nemá rád ľudí, pri ktorých sa ani poriadne nevie dostať k slovu. Preto, ak je toto vaším zlozvykom, je možné, že ľudia vás považujú za zlého priateľa. 

#2 Svojim priateľom nevenujete pozornosť

Čo robíte pri vašich rozhovoroch? Ak neudržiavate očný kontakt, poriadne nepočúvate, alebo sa nebodaj hráte s telefónom, je prirodzené, že človek nadobudne pocit, že mu nevenujete pozornosť. Nabudúce sa vám preto radšej s ničím nezdôverí. Načo sú však priatelia, ak nie na to, aby sme ich vypočuli a pomohli im, keď to potrebujú najviac?

Photo by Vinicius Wiesehofer from Pexels

#3 Neustále rušíte spoločné plány

Toto je možno viac problém introvertov ako extrovertov. Často u nich totiž dochádza k tomu, že v stave nadchnutia súhlasia so všetkými spoločnými plánmi, no niekoľko hodín pred danou udalosťou ich jednoducho zrušia. Toto však ľudia, prirodzene, nemajú radi. Ak preto vopred viete, že niekam neprídete, radšej to povedzte hneď. Vždy je to menej nepríjemné, ako si vymýšľať výhovorky na poslednú chvíľu. 

#4 Nikdy sa neozvete prvý

V každom vzťahu by mala existovať akási harmónia, a platí to samozrejme aj pri priateľstvách. Ak je preto priateľstvo úprimné, obaja by sa v ňom mali snažiť rovnako, a teda nemalo by to byť tak, že ozývať sa bude vždy len jeden. Ak sa nikdy neozývate ako prvý, ľudia časom nadobudnú dojem, že vám na nich nezáleží. 

#5 Nerešpektujete ich hranice

Ak vám niekto povie, že momentálne nemá čas, pretože má napríklad veľa práce, alebo nejaké problémy, nepresviedčajte ho o opaku. Je to veľmi nevhodné a ľudia si ľahko začnú myslieť, že si nevážite ich čas, alebo že sa vôbec nedokážete vžiť do ich situácie. 

huffpost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov