Foto: Photo by C. Cagnin from Pexels

Cestovaniu sa jednoducho nič nevyrovná.

Je úplne jedno, či cestujete len s pár eurami a so starým ruksakom, alebo či sa ubytujete v nejakom luxusnom rezorte – v oboch prípadoch ide o cestovanie, ktorému sa naozaj nič nevyrovná. Cestovanie vplýva pozitívne na naše fyzické i psychické zdravie a ako ukázala nasledovná štúdia, šťastie, ktoré nám dáva, predčilo dokonca pocit šťastia spôsobený sobášom či narodením dieťaťa.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál booking.com vám predstavovať určite netreba.Práve on sa rozhodol uskutočniť rozsiahly výskum (publikovaný aj na portály Brightside), ktorého sa zúčastnilo až 17 000 jeho návštevníkov z celého sveta. Tí mali odpovedať na niekoľko otázok a zistenia sú naozaj zaujímavé.

#1 Cestovanie je zdrojom okamžitého šťastia

Takmer všetci respondenti sa zhodli na tom, že len máločo sa vyrovná pocitu šťastia, ktorý prináša cestovanie. Až 77 % z nich dokonca potvrdilo, že nejaký výlet či dovolenku si plánujú vtedy, keď si okamžite potrebujú zlepšiť náladu. 

#2 Cestovanie prináša viac šťastia než sobáš

Toto je pravdepodobne najkontroverznejšie zistenie celej štúdie. Až 49 % respondentov totiž potvrdilo, že pociťovali vyššiu úroveň šťastia, keď si plánovali dovolenku, ako v deň svojho sobáša. 29 % respondentov dokonca potvrdilo, že podobný pocit šťastia ako pri cestovaní im neprinieslo ani narodenie dieťaťa. 

Photo by Alex Knight from Pexels

#3 Cestovaniu sa nevyrovná ani nakupovanie materiálnych vecí

Iste, materiálne veci nás na nejaký čas dokážu potešiť, avšak cestovanie nám dáva zážitky, ktoré nám ostanú navždy. Až 70 % respondentov potvrdilo, že radosť z cestovania im vydrží oveľa dlhšie než radosť z nejakej novej veci. Preto až 56 % z nich radšej investuje práve do cestovania než do nákupu nového oblečenia, elektroniky a podobne. 

#4 Šťastie vám môže priniesť aj plánovanie dovolenky

Nemáte práve dostatok finančných prostriedkov na to, aby ste si niekam vyrazili? To vôbec nevadí, plánovať predsa môžete! Až 72 % respondentov totiž potvrdilo, že šťastie pociťujú už len pri plánovaní dovolenky a až 80 % ľudí sa cíti veselšie, keď sa pozrú na mapu a začnú premýšľať, ktoré miesto by najradšej navštívili najbližšie. 

brightside, booking
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov