Foto: Pexels/Anastasia Shuraeva

Každý z nás by občas potreboval rýchle a efektívne nakopnutie.

Motivácia nerastie na stromoch a nájsť ju je niekedy poriadne náročné — hlavne v obdobiach, kedy sa nám napríklad nedarí, alebo sme veľmi unavení. Možno ste už ale počuli o tom, ako veľmi dôležité je, akým spôsobom sa rozprávame sami so sebou — vedci sa preto rozhodli pozrieť na to, aká veta vám v takýchto situáciách pomôže najviac. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Tejto štúdie sa zúčastnilo až 44-tisíc respondentov a popísal ju portál Spring. 

Postačí vám táto jedna veta

Či si teda povedať, keď potrebujete narýchlo nakopnúť svoj výkon i svoju motiváciu?

Dokážem to aj lepšie. 

Áno, toto je tá “magická” veta, ktorú keď si poviete či už len v sebe alebo ideálne nahlas, nielenže zvýši intenzitu vášho  úsilia, ale dokázalo sa, že vás dokonca urobí aj šťastnejšími. 

Pexels/Bich Tran

Štúdia porovnala motivačnú silu tejto vety s vetou “Urobím to lepšie” a s technikou, kedy si respondenti len predstavovali, že sa im bude dariť určitým želaným spôsobom. 

Ukázalo sa, že všetky 3 spôsoby mali želaný efekt — teda zvýšenie motivácie i výkonu — avšak podnietiť samého seba tvrdením “Dokážem to aj lepšie” sa ukázalo ako najviac efektívne. 

Respondenti hrali online hru

Ako sme spomínali vyššie, štúdie sa zúčastnilo až 44-tisíc respondentov, výskumná vzorka má teda naozaj veľkú výpovednú hodnotu. 

Účastnici štúdie hrali online hru. Okrem už vyššie spomínaného zistenia prišli aj na to, že najlepšie výsledky dosiahli tí, ktorí sa sústredili najviac na samotný proces a na výsledok. 

Jeden z autorov štúdie vysvetľuje: “Technika, ktorá sa overila ako najviac efektívna, bola spojená s rýchlejším výkonom, väčším vzrušením a väčším úsilím.”

Na dosiahnutie veľkých výsledkov teda niekedy stačí naozaj málo. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov