Ak trpíte depresiou, určite urobíte všetko preto, aby ste sa z nej vyhrabali.

Na depresiu, ktorá sa stáva morom dnešnej modernej spoločnosti, neexistuje liek ani univerzálna rada. Ak ňou trpíte vy alebo váš blízky, určite sa bude snažiť chytiť každej slamky, ktorá by vás mohla vytiahnuť nahor. Ak vám je najhoršie, určite vám pomôžu praktické rady, ktoré vás môžu udržať nad hladinou.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tu je 15 maličkostí, ktoré môžu pomôcť aj vám.

#1 Vybudujte si rutinu

Photo by rawpixel on Unsplash

A to aj v prípade, že sa vám nechce vyliezť z postele. Osprchujte sa. Umyte si zuby, uvarte si čaj. Každodenný život sa skladá z drobných úkonov, ktoré môžu dať i vášmu životu zmysel.

#2 Urobte si čas sami pre seba

Choďte ku kaderníčke, siahnite po dobrej knihe a vyvaľte sa na deku. Naučte sa meditovať.  Práve meditácia vám môže pomôcť nájsť cestu k vlastnému stredu. Urobte si priestor a čas sami pre seba a nedovoľte, aby vám do tejto vzácnej chvíľky zasahovalo okolie. Je to nevyhnutné a môže to mať pre vás naozaj terapeutický účinok.

#3 Píšte si denník vďačnosti

Photo by David Travis on Unsplash

Napíšte tam všetko, za čo môžete byť vďační. Možno budete prekvapení, keď zistíte, že vecí, za ktoré môžete ďakovať, je naozaj veľa.

#4 Pomôžte

Výskum ukazuje, že obete katastrof mali menej posttraumatických porúch, ak pomohli ostatným ľuďom. Ak sa cítite zle, pomôžte niekomu, kto je na tom ešte horšie.

#5 Nebičujte sa

Photo by Nastya Maxymova on Unsplash

Vykašlite sa na všetky myšlienky plné obviňovania. Vôbec vám nepomôžu. Skúste prepnúť pozornosť a vysmiať sa im do tváre.

#6 Trošku sa pohýbte

Niekedy môže byť práve pohyb na čerstvom vzduchu tou najlepšou psychoterapiou. Vybehnite do prírody. Alebo sa aspoň doma poriadne ponaťahujte. Zaberie vám to minimum času, pričom sa budete cítiť oveľa lepšie.

#7 Zostaňte v spojení

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Netrápte sa s negatívnymi myšlienkami sami. Napíšte kamarátke, zavolajte mame. Verte, že okolo máte množstvo ľudí, ktorí vám radi pomôžu dostať  sa z nepríjemných pocitov.

#8 Rozprávajte o tom, ako sa cítite

Nie je to hanba ani zlyhanie. Ak ozvučíte to, čo vám prebieha mysľou, zoberiete tomu časť sily. Najväčší boj totižto prebieha v našej hlave.

#9 Urobte si prestávku

Photo by Jarosław Ceborski on Unsplash

Máte právo na oddych. Keď cítite, že je toho už na vás veľa, urobte si pauzu. Aj v práci. Vaše psychické zdravie je oveľa dôležitejšie než všetko ostatné.

#10 Vychutnajte si drobné momenty radosti

Započúvajte sa do dažďa tíško padajúceho na rímsu vášho okna. Sledujte deti šantiace na ulici. Pokúste sa na svet dívať inými očami a uvidíte, že sa dejú skutočné zázraky.

#11 Doprajte si prirodzené slnečné svetlo

Photo by Noah Näf on Unsplash

Aspoň na chvíľu sa vykašlite na umelé osvetlenie a vychutnajte si prirodzené slnečné svetlo. Môžete sa zbaviť záclon a žalúzií a pustiť do bytu trochu slnka. Aj táto maličkosť vám môže pomôcť v každodennom boji s depresiou.

#12 Doprajte si čas

Ak stojíte pred vážnym rozhodnutím, skúste ho odložiť na obdobie, v ktorom sa naozaj budete cítiť dostatočne dobre na to, aby ste ho mohli urobiť. Netlačte na pílu. To naozaj vo vašom stave nie je potrebné.

#13 Snažte sa robiť vždy len jednu vec

Photo by Andrew Neel on Unsplash

Už viackrát sme vás informovali o tom, že multitasking je na dve veci. Nefunguje to. Ak niečo robíte, robte len jednu vec. Ponorte sa do nej a venujte jej plnú pozornosť. A nerozptyľujte sa ostatným.

#14 Nezabudnite jesť

I keď to môže znieť vtipne, ak človek trpí vážnou depresiou, neraz zabúda jesť. Zdravá strava je však nevyhnutná, preto na to netreba zabúdať.

#15 Požiadajte o pomoc

Photo by MINDY JACOBS on Unsplash

Existuje množstvo skvelých odborníkov, ktorí rozumejú, čím si prechádzate. Ak ich vyhľadáte, svedčí to o vašej vnútornej sile. Nie je to hanba, práve naopak. Je to dôkaz toho, že ste sa postavili problému tvárou v tvár.

To najdôležitejšie je vyhrať sám nad sebou. Držíme vám palce, aby ste to dokázali.

Pozri aj: Ľudia si neuvedomujú, že týchto 10 vecí robíte, pretože sa dostávate z depresívnej etapy života

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov