Foto: Pexels

Spustiť ju môžu aj veci, ktoré vás zrejme prekvapia.

Úzkosť je zložitý a často neviditeľný problém, ktorý ovplyvňuje mnoho ľudí. Môže sa objaviť v rôznych formách a z rôznych dôvodov. Niektoré podnety úzkosti sú zrejmé, ako napríklad stres v práci alebo problémy v osobnom živote. Avšak niekedy môžu byť spúšťače úzkosti veľmi nenápadné a prekvapivé.

Článok pokračuje pod videom ↓

V tomto článku sa pozrieme na sedem takýchto prekvapivých vecí, ktoré môžu byť spúšťačom úzkosti.

Sociálne siete

Sociálne siete sú dnes bežnou súčasťou života väčšiny ľudí. Avšak, aj keď nám umožňujú byť viac spojení s priateľmi a rodinou, môžu tiež byť zdrojom úzkosti. Porovnávanie sa s inými ľuďmi, sledovanie ich úspechov a šťastných momentov môže vytvoriť pocit nedostatku a nespokojnosti so svojím životom. Tento pocit môže byť spúšťačom úzkosti a môže viesť k zhoršeniu duševného zdravia.

Kofeín

Kofeín je bežnou súčasťou mnohých nápojov, ako napríklad káva, čaj či energetické drinky. Mnoho ľudí si užíva povzbudzujúci účinok kofeínu, ale pre niektorých môže byť tento stimulant spúšťačom úzkosti. Kofeín zvyšuje hladinu adrenalínu v tele, čo môže spôsobiť zvýšenú nervozitu či nepokoj.

Nedostatok spánku

Spánok je kľúčový pre naše fyzické a duševné zdravie. Nedostatok spánku môže mať negatívne účinky na naše telo a myseľ, vrátane zvýšenej úzkosti. Keď sme unavení, naše telo produkuje viac kortizolu, hormónu stresu, čo môže viesť k zvýšenej úzkosti a napätosti.

Pexels

Zmeny v životnom prostredí

Zmeny v životnom prostredí, ako napríklad presťahovanie sa do nového domu alebo mestského prostredia, môžu byť taktiež spúšťačom. Tieto zmeny môžu priniesť neistotu a strach z neznáma, čo môže viesť k neželaným pocitom.

Potraviny a alergie

Niektoré potraviny môžu mať taktiež veľmi negatívny vplyv. Napríklad, niektoré štúdie naznačujú, že potraviny bohaté na histamín, ako sú zrelé syry, kvasinky či alkohol, môžu zvyšovať hladinu histamínu v tele, čo môže viesť k zvýšenej úzkosti. Alergie na určité potraviny k tomu môžu „prispieť“ taktiež.

Nadmerná fyzická aktivita

Fyzická aktivita je dôležitá pre naše zdravie a pohodu. Avšak nadmerná fyzická aktivita môže mať opačný účinok a môže spôsobiť zvýšenú úzkosť. Intenzívny tréning môže viesť k vyčerpaniu a stresu pre telo, čo môže byť prekvapivým spúšťačom.

Zvuky

Niektoré zvuky môžu byť pre ľudí trpiacich úzkosťou doslova peklom. Ide predovšetkým napríklad o hlasné alebo nepríjemné zvuky, ako napr. škriabanie nechtami po tabuli a pod.

Ako vidíte, spúšťače úzkosti môžu byť veľmi nenápadné a prekvapivé. Je dôležité poznať svoje osobné spúšťače a naučiť sa, ako ich zvládať. Ak máte problémy s úzkosťou, je dôležité hovoriť o tom s odborníkom, ako je psychológ alebo psychiater, ktorý vám môžu pomôcť identifikovať príčiny vašej úzkosti a navrhnúť vhodnú liečbu.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov