Autor fotky: Andrea Piacquadio na Pexels

Koľko hodín denne presedíte?

Ak máte sedavú prácu, toto nové vedecké zistenie vás určite nepoteší. Vedcom sa totižto podarilo potvrdiť, že to, koľko hodín denne presedíme, vplýva na riziko vzniku depresie. Zlou správou je, že stanovená kritická hranica, o ktorej informoval portál The Minds Journal, sa týka naozaj mnohých.

Článok pokračuje pod videom ↓

Sedíme pri raňajkách, sedíme, keď ideme do školy či do práce autom alebo MHD, sedíme v škole alebo v práci, sedíme pri obede, sedíme večer pri oddychovaní. Tento scenár mnohí poznajú. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko hodín denne presedíte?

Vedúcim štúdie, ktorá sa tomuto fenoménu venovala, je Aaron Kandola. Spoluautormi sú 4 ďalší vedci z University College London, ktorí zozbierala dáta od 4257 respondentov. Štúdia bolo dlhodobá a zameraná na tínedžerov. Zistenia však boli viac než prekvapujúce.

Vedcom sa totiž podarilo potvrdiť, že už 60 minút chôdze denne znižuje u detí vo veku 12-16 rokov riziko vzniku depresie po dovŕšení dospelosti až o 10 %. Potvrdilo sa taktiež to, že tínedžeri si znížili riziko vzniku depresie v dospelosti až o celých 28,2 %, ak obmedzili svoj sedavý spôsob života a aspoň 10 hodín týždenne sa venovali domácim prácam či hoci len nejakej miernej fyzickej aktivite. 

Autor fotky: Tobi na Pexels

Vedcom sa však obdobné výsledky podarilo potvrdiť aj pri dospelých. Jedna takáto štúdia bola uverejnená napríklad na BMC psychiatry a skúmala, aký vplyv má celkový čas sedenia na naše psychické zdravie. Výsledky ukázali, že viac ohrození depresiou sú všetci ľudia, ktorí denne presedia viac ako 8 hodín – čo sa týka naozaj mnohých. 

Aaron Kandola, autor vyššie uvedenej štúdie, preto odporučuje všetkým – ako mladistvým, tak i dospelým, aby sa snažili zmierniť dopad sedavého spôsobu života tým, že aspoň mierne zvýšia svoju fyzickú aktivitu. Neznamená to, že teraz musíme každý deň začať cvičiť v posilňovni, nakoľko je málo pravdepodobné, že takýto zvyk vám vydrží dlhodobo. Ako sa hovorí – menej je niekedy viac, choďte na to preto radšej pomaly, no nájdite si nejakú záľubu alebo nejaký zvyk, ktorý vás zdvihne zo stoličky aspoň niekoľkokrát do týždňa. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov