Vo vzťahoch sa všetci stretávame s prejavmi partnerov, ktoré nevieme dešifrovať. Ako ich rozpoznať a ako s nimi vyrovnať? Pozrite si typológiu "toxických" prejavov vo vzťahoch.

Všetci z nás z času na čas čítajú motivačnú literatúru s duchovným posolstvom alebo sa snažíme vnímať múdrosti o vzťahoch z iných oblastí. Aj napriek tomu musí mnoho z nás nevedome bojovať s akýmsi nezdravým prvkom vo vzťahoch. Často sa práve kvôli nemu bojíme hovoriť s tými, ktorí takéto „jedovaté“ vibrácie vytvárajú a ešte viac sa následne bojíme opustiť náš ľúbostný či priateľský vzťah alebo prácu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nezdravosť vo vzťahu sa vie ukázať v rôznych formách a najhoršie prejavy sú od tých, od ktorých to čakáme najmenej. Od ľudí, ktorí sa prejavovali väčšinou ako tí hanbliví či príliš „v pohode“. To všetko však môže byť len ilúziou, pretože skutočnosť nie je vždy taká, ako vyzerá navonok a rovnako ani ľudia nie sú takí, akými sa môžu zdať. Práve päť foriem nezdravých vzťahov je bežným spoločným menovateľom v nefunkčných vzťahoch, ktoré môžu byť dokonale skryté za obľúbenou či navonok úplne milou osobou.

Kritici

Pixabay
Pixabay
Už ste boli niekedy vo vzťahu, v ktorom ste sa cítili len odsudzovaní a kritizovaní, bez ohľadu na to, čo robíte a ako veľmi sa snažíte? Kritizovať niekoho je totiž čosi iné než poskytnúť konštruktívnu radu a preto je dôležité rozpoznať rozdiel medzi nimi. Každý z nás má nejakú slabšiu stránku, napríklad nedochvíľnosť. Tá môže samozrejme ovplyvniť profesionálny či osobný život a väčšina z nás to považuje skôr za zlú vlastnosť, ale povedzme si narovinu, všetci robíme chyby. Tí urážajúci často spochybňujú to, čomu veríme, náš výzor či zmýšľanie. Môže to byť ale aj kvôli tomu, že samotní „kritici“ majú nízke sebavedomie a chcú byť vo vedení, túžia kontrolovať. Avšak namiesto toho, aby nám pomohli zlepšiť naše zlé návyky, vyzdvihujú ich a používajú ich na znemožnenie našej osobnosti. Dôvod je ten, že kritici odsudzujú bytosť ako takú namiesto jej prejavu či správania. Spomenúť môžeme častý výrok rodičov: „Si zlý chlapec/zlé dievča“, namiesto toho aby povedali : „Urobil si čosi zlé“.

Pasívny agresor

Pixabay
Pixabay

Všetci poznáme ľudí, ktorí sú zároveň pasívni a agresívni zároveň. Sú to tí, ktorí zapierajú akékoľvek city, milujú sarkazmus, a majú podivné dvojzmyselné komplimenty. Často je ťažké dešifrovať, čo má daná osoba na mysli a čo bolo za jej vyjadrením. Vysiela akési „šifrované správy“ a my môžeme stráviť mnoho hodín bádaním, čo vlastne chcel náš partner povedať- skúmame každé slovo či gesto. Ak však osoba nedokáže komunikovať priamo a používa radšej sarkazmus ako obranný mechanizmus, správa sa akoby sa nič nedialo, ale zároveň vysiela nahnevané emócie, je možné že ide o tzv. „pasívneho útočníka“. Takéto správanie je vlastne len pasívnym vyjadrením hnevu, ktoré je potrebné redukovať.

Narcis

Pixabay
Pixabay

Narcis, je známa postava z príbehu gréckej mytológie, v ktorom sa postava Narcisa zaľúbila do vlastného odrazu na vodnej hladine. Tak dlho sa nakláňal nad hladinu, až sa nakoniec v nej utopil. Následne bol premenený v známy žltý kvet- Narcis. S narcismi sme sa stretli už všetci. Tvária sa, že sú božím darom pre svet, vedia všetko, sú extrémne samoľúbi a ani sa to neboja povedať nahlas. Nikdy nebude možné sa im vyrovnať, pozerajú na nás z piedestálu a chcú súťažiť vo všetkých oblastiach. Chýba im empatia, schopnosť robiť kompromisy a silou mocou chcú byť v centre pozornosti. Takýto ľudia radi ničia všetko okolo seba, keď sa cítia byť ohrození, ale často len z rozmaru v prípade špeciálnych príležitostí. Je ťažké sa im dostať pod kožu, ale zároveň to nie je nemožné. Treba len trpezlivosť, narcizmus je len ich obranou voči sebe samému.

Stone Waller /“Nič sa nedeje“/ Skryte nahnevaný

Pixabay
Pixabay

Osoba, akou je typ č.4 je osoba, ktorá sa odmieta zapájať do akejkoľvek zásadnejšej konverzácie alebo nechce zdieľať pocity či reflexiu, keď príde čas na hlbší rozhovor alebo hádku. Nechce priznať, že existuje problém a môže vyznievať chladne. Následne sa môžeme cítiť frustrovane, nahnevane, menej dôležito, príp. dokonca vinne. Aj kvôli tomu môžme prehodnocovať dôvody, prečo sme sa vôbec ocitli v takomto vzťahu. Jeho vlastnosti môžu byť podobné ku pasívno-agresívnemu typu č. 2 a riešením je prinútiť ho komunikovať.

Antisociálna osoba

Pixabay
Pixabay

Antisociálna porucha osobnosti zahŕňa množinu psychologických porúch. Často ide o ľudí, ktorí napríklad prežili zneužívanie v detstve spojené s násilníckym správaním a tie sa následne sa pretavia v dospelosti. Antisociálne osoby nedokážu vnímať empatiu a vedome či nevedome zneužívajú ostatných. Môže ísť o psychologických chameleónov, ktorí vedia manipulovať situáciu a ľudí. Sú zväčša veľmi zruční v klamstvách a ich „obete“ často ani nevedia čo sa deje. Radi pritom používajú ohováranie a vedia sa aj pomstiť. Predvídať takéto správanie partnera vo vzťahu je možné len cez dôsledný prieskum jeho osobného príbehu. Rozprávanie sa o situáciách, ktoré ho zásadné ovplyvnili, skúmanie jeho minulosti. Ak sa takáto situácia nechá na ľahkú váhu, láska s antisociálnou osobou sa môže ľahko vymknúť spod kontroly a spadnúť do nepríjemných situácií.

Čas na premyslenie je nutný

Ak si myslíte, že ste vo vzťahu s človekom, ktorý má niektorú z vyššie spomenutých vlastností, možno by bolo rozumné venovať viac času úvahe na tému, ako sa cítite pri takejto osobe. Získať hlbší náhľad a premyslieť si stratégiu nemusí byť na škodu.

Psych.sk (Anna),  psychologytoday.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok