Niektorí rodičia v deťoch už od raného veku pestujú presvedčenie, že sú lepšie, než ich rovesníci.

Nová štúdia dokázala, že niektorí rodičia svoje deti nadhodnocujú, čím ich vedú k narcizmu a k neželaným vzorcom správania sa, ktoré im v dospelosti môžu spôsobiť viacero problémov. Vedci sa zhodujú v tom, že oveľa lepšie je budovať si s dieťaťom úprimný a vyrovnaný vzťah, než budovať jeho ego.

Článok pokračuje pod videom ↓

Jeden z autorov tejto štúdie, Brad Bushman, tvrdí: „Deti veria tomu, čo im povedia ich rodičia. Ak im povedia, že sú lepšie ako iné deti, uveria tomu. To však nemusí byť dobré ani pre ne, no ani pre spoločnosť.“

Táto štúdia je prvou svojho druhu. Viacero jej „predchodkýň“ sa zaoberalo narcistickým správaním a jeho dôsledkami, no žiadna štúdia sa ešte nezaoberala tým, ako toto správanie vlastne vzniká a ako sa počas života človeka vyvíja.

Samotný výskum prebehol v Holandsku a vedci pri ňom pozorovali celkom 565 detí. V čase začiatku výskumu mali deti 7 – 11 rokov, teda boli vo veku, kedy sa u ľudí začínajú objavovať prvé rozpoznateľné znaky narcizmu.

pexels.com

Vedci sa detí pýtali otázky, ktoré mali zistiť, či si myslia, že sú lepšie ako ich rovesníci. Na otázky týkajúce sa detí a ich výchovy odpovedali aj ich rodičia. Výsledky štúdie prekvapili jej samotných autorov a jeden z nich, Brad Bushman, hovorí: „Tejto štúdii som sa začal venovať ešte v 90-tych rokoch. Vtedy som si myslel, že je správne, keď sa ku svojim deťom správam tak, ako keby boli výnimočné. Dnes už viem, že som robil chybu. Je dôležité vytvoriť si s dieťaťom vrúcny a harmonický vzťah, no ak z neho nechcete vychovať narcistu, nesmiete ho preceňovať.“

Zaujímavým momentom výskumu bolo napríklad to, keď sa výskumníci pýtali rodičov, či ich deti poznajú rozprávku o Kráľovnej Alberte a o Zajačikovi Bensonovi. Viacerí z rodičov potvrdili, že ich deti ju ovládajú dokonale. Problémom však bolo, že tieto rozprávky neexistovali.

Ako hovorí spoluautor štúdie, Eddie Brummelman: „Jedným zo znakov preceňovania detí bolo aj to, že ich rodičia potvrdzovali ich neochvejné znalosti, a to aj v témach, ktoré neexistujú.“

Preceňovanie však vedci nevyhodnotili ako jediný faktor zapríčiňujúci vznik narcizmu. Považujú zaň aj genetické predispozície, či vplyv prostredia.

Pozri aj: PODĽA PSYCHOLÓGOV EXISTUJÚ AŽ DVA TYPY NARCISTOV, KTORÍ MAJÚ NEUTÍCHAJÚCU POTREBU VYZERAŤ DOKONALO. PREČO JE TOMU TAK?

psych.sk (Henrieta Balázsová), spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov