Foto: pexels.com

Už sa vám to niekedy stalo?

Ak áno, určite viete, že je to najhorší možný spôsob rozchodu. Každého normálneho a cítiaceho človeka by položilo zistenie, že po všetkom, čo ste s niekým spoločne prežili, mu nestojíte ani za jedinú vetu a z neho sa jednoducho zo dňa na deň stane duch – akoby prestal existovať. Prestane vám písať, nebude dvíhať telefóny, bude sa vám všemožne vyhýbať. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Learning Mind popísal psychologické dôvody tohto extrémne bizarného spávania. Ak ste sa niekedy v takejto situácii ocitli, možno vám pomôžu pochopiť, že na vine ani náhodou nie ste vy.

#1 Strach z priamej konfrontácie

Niektorí ľudia majú jednoducho fóbiu z toho, že by mali byť niekým priamo konfrontovaní. Nemajú s tým problém napríklad v internetových diskusiách či fórach, no keď by mali pod tlakom niekomu odpovedať v reálnom čase a bez premýšľania – teda napríklad v telefonáte alebo pri osobnom stretnutí – jednoducho by to nezvládli. 

#2 Nedostatočná emočná zrelosť

Toto síce normálne zmýšľajúci človek nepochopí, no zopár jedincov si na tomto svete naozaj myslí, že ide o najvhodnejšiu formu rozchodu. Sú totiž presvedčení o tom, že takto to bolí menej. Môže za to však ich nedostatočná emočná zrelosť – a to bez ohľadu na ich fyzický vek.

#3 Negatívne skúsenosti z minulosti

Osoba, ktorá sa s vami rozišla takýmto extrémnym spôsobom to tak mohla spraviť aj preto, že niekedy v minulosti zažila pri niektorom z rozchodov niečo, z čoho má dodnes traumu. Mohlo ísť napríklad o veľmi ostrú hádku alebo v extrémnom prípade napríklad o to, že iniciovaný rozchod bol u ich ex polovičky príčinou pokusu o samovraždu. V takomto prípade môže mať osoba z rozchodu vyslovene traumu a všemožne sa im snaží vyhýbať. 

pexels.com

#4 Narcizmus

Jeden z veľmi častých dôvodov. Príčinou totiž môže byť aj to, že človek, s ktorým ste boli vo vzťahu, je absolútny narcista, ktorému nezáleží na nikom inom než na sebe. Narcizmus sa vyznačuje tiež absenciou akejkoľvek empatie, takéto správanie je preto z toho pohľadu pochopiteľné. 

#5 Strach zo záväzkov 

Toto sa týka predovšetkým mužov. Zatiaľ čo ženy majú zväčša z prehlbovania vzťahov radosť a napĺňa ich to, nevyzretí muži sa toho môžu zľaknúť. Ak sa teda váš vzťah začne posúvať ďalej, radšej jednoducho detinsky utečú a utiahnu sa späť do svojej pohodlnej ulity. 

#6 Absencia rešpektu

Žiaľ, nie každému bola dopriata dobrá výchova a niektorým ľuďom tak chýba schopnosť druhých rešpektovať a vážiť si ich, ich mentálna kapacita preto nie je dostatočná na to, aby pochopili, ako môžu takýmto správaním ublížiť. 

learningmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov