Foto: Autor fotky: Andrea Piacquadio na Pexels

S egom môže mať niekedy problém každý z nás.

Každý jeden človek má ego, každý z nás akurát disponuje inou schopnosťou ovládať ho, držať ho pod kontrolou a využívať ho vo svoj prospech. Čo ale robiť, keď sa vám vymkne spod kontroly? Riešení je hneď niekoľko. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Sedem z nich popísal portál The Minds Journal.

#1 Nezabúdajte, že nikto z nás nie je dokonalý

Za ilúziou dokonalosti niekedy prahneme tak veľmi, až občas zabúdame na to, že vlastne neexistuje a podľahneme klamu, že my dokonalí sme. Nezabúdajte si vtedy pripomenúť, že dokonalý nie je nikto. 

#2 Keď sú ľudia zranení, sú zlí

Robiť niekomu naprieky, chcieť sa mu pomstiť alebo snažiť sa niekomu zničiť život je pri nás, ľuďoch, žiaľ bežné. Ak vás popadnú podobné myšlienky, uvedomte si, že ste práve ovládaný svojím egom a hnevom. Odovzdať kontrolu nad svojím životom egu je ale to najhoršie, čo môžete urobiť. 

#3 Určite si priority

Ego nás veľakrát núti bezhlavo sa hnať za vecami ako peniaze, pozornosť či obľúbenosť. Sú ale toto naozaj vaše priority? Nie sú nimi pokoj, láska či zdravie? Niekedy je dobré pripomenúť si, ktoré sú tie skutočné priority. 

#4 Ďakujte za veci, ktoré už máte

Čím viac toho máme, tým sme za to, paradoxne, menej vďační. Aj toto je chyba ega. Nedovoľte mu, aby vás takto ovládalo. Každý jeden deň si vyčleňte čas na to, aby ste sa poďakovali za veci, ktoré už máte. 

Unsplash/Kelly Sikkema

#5 Myslite na skutočnú lásku

Ak práve nie ste vo vzťahu, ktorý by bol “skutočným” vzťahom, spomeňte si na chvíle, kedy ste cítili takú tú pravú, úprimnú lásku. Nezištnosť a absolútna oddanosť srdca dokážu skrotiť aj to najviac nespratné ego. 

#6 Podajte niekomu pomocnú ruku

Keď sa máme dobre a naše ego stúpa do nebeských výšin, je veľmi ľahké zabudnúť na to, že to takto nebolo vždy. Najlepším spôsobom, ako si na to spomenúť, je podať pomocnú ruku niekomu, kto to práve potrebuje. Spôsobov, ako to spraviť, je milión.

#7 Spojte sa so svojou podstatou 

Ego vás nedokáže negatívne zasiahnuť, ak sa spojíte so svojím najhlbším ja, teda s vašou podstatou – s človekom, ktorým ste pod všetkými vrstvami. Niekedy na to ale zvykneme zabudnúť. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov