Zlozvyky nás vedia nepekne potrápiť. Ale každá minca má dve strany. Dokonca aj zlozvyky môžu byť znakom niečoho prospešného.

V dnešnom svete sa cení snaha o dokonalosť. Všetci sme nútení stať sa prototypom akéhosi neomylného superčloveka, ktorý nemá žiadne nedostatky. Ale tadiaľto cesta nevedie. Aj zlozvyky môžu mať v sebe niečo dobrého. Podľa odborníkov v sebe ukrýva isté výhody aj týchto 10 zlozvykov, ktoré možno strpčujú život aj vám.

Článok pokračuje pod videom ↓

Preto k nim môžeme byť aspoň trošku zhovievaví. Sú totižto znakom, že ste oveľa chytrejší, než si myslíte.

#1 Prokrastinácia

Photo by Jakob Owens on Unsplash

Ruku hore, ak ste občas neprokrastinovali aj vy. Do ničoho ste sa nevedeli prinútiť, zatiaľčo na stole sa vám kopilo množstvo práce. Nevadí. Prokrastinovanie nám síce vie skomplikovať život, no treba sa naň vedieť pozrieť aj z druhej strany. Povinnosti neodkladáte. V skutočnosti len čakáte na tú správnu chvíľu.

#2 Obhrýzanie nechtov

Tento zlozvyk doslova irituje okolie a áno, je to nechutné. Deťom to síce ako tak vieme odpustiť, no u dospelých nám to poriadne ide na nervy. No možno i vás prekvapia výsledky štúdie, ktorá sa zamerala na obhrýzanie nechtov či cmúľanie palcov u 5 až 11 ročných detí. V dospelosti u týchto detí vedci zistili oveľa menší výskyt alergií. Ktovie, možno za to môže fakt, že si pchali do úst to, čo nemali. Aj to je spôsob, ako si vybudovať imunitu, však?

#3 Keď večne chodíte neskoro

Photo by Andy Beales on Unsplash

Vedeli ste, že väčšinu meškajú optimisti? I keď všade chodia neskoro, vedia sa na svet pozerať z pozitívnejšej stránky. Oni totižto naozaj veria, že stihnú všetky povinnosti, ktoré si naplánovali. A preto večne meškajú.

#4 Veční sťažovatelia

Málokoho z nás priťahujú ľudia, ktorí sa večne sťažujú. Ich ponosovanie z nás odčerpáva potrebnú energiu. Ale i táto negatívna vlastnosť môže mať určité výhody. I keď to znie priam neuveriteľne, veda potvrdila, že v skutočnosti takíto ľudia bývajú pokojnejší a šťastnejší. Možno za to môže práve ventilácia negatívnych pocitov a snaha o nápravu vzniknutej situácie. Väčšinu sa totiž sťažujú na miestach, kde je možné danú situáciu naozaj napraviť.

#5 Žutie žuvačky

Photo by Quinten de Graaf on Unsplash

Žutie žuvačky je síce v spoločnosti neslušné, no na druhej strane znižuje tvorbu kortizolu, teda stresového hormónu, ktorý je zodpovedný za negatívne pocity. Okrem toho, ľudia, ktorí pravidelne žujú žuvačku, dopadli lepšie v inteligenčných testoch, a to sa počíta.

#6 Neporiadok na stole

Máte neporiadok na stole? Netrápte sa tým. V skutočnosti ste podľa vedcov oveľa produktívnejší než vaši kolegovia, ktorí majú všetky veci na svojich miestach.

#7 Nervozita

Photo by Boran Kim on Unsplash

Podvedome sa snažíme striasť sa napätia rôznymi pohybmi. Vrtíme sa na mieste, točíme si vlasy, prepletáme si prsty. Pre naše zdravie to má výhodu. Ženy, ktoré sa takto správali, mali nižšie riziko úmrtia, než ich na prvý pohľad pokojné kolegyne, v ktorých vnútri to však vrelo.

#8 Ohováranie

Ohovárame radi. Myseľ väčšiny ľudí priam prahne po pikoškách a klebetách a tak si zriedkakedy nasadíme informačnú diétu. Môžu mať však klebety či ohováranie nejaký zmysel? V prvom rade netreba zabúdať, že nimi znižujeme dôstojnosť druhého človeka. Všetko záleží od informácie, ktorú v sebe klebeta nesie. Ak však podvádzate alebo klebetíte s úmyslom niekomu pomôcť, všetko je v najlepšom poriadku. Aj vy sami z toho budete mať podľa vedcov dobrý pocit.

#9 Keď snívate s otvorenými očami

Photo by Allef Vinicius on Unsplash

Snívať je skvelé. A to aj počas dňa. Ak dokážete len tak snívať alebo denne relaxovať aspoň 12 minút, vaša myseľ bude mať z toho určite úžitok. Oveľa ľahšie sa vám budú hľadať aj nové riešenia a zároveň sa u vás zvýši aj produktivita.

#10 Hm, em, eee

Tieto „univerzálne“ slová používame vtedy, keď nás v rýchlosti nenapadá vhodný výraz. Vedeli ste však, že tieto prázdne výrazy používajú najmä ľudia s vysokým sebavedomím? Zároveň tým pomáhajú udržať poslucháča v strehu, aby nezabudol, o čom je vlastne reč.

Pozri aj: Vaša výška a vaša inteligencia spolu súvisia viac, než by ste si mysleli. Toto by o sebe mali vedieť všetci vysokí ľudia

thisisinsider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov