Ak nefunguje vzťah tak, ako má, môže za to nezrelosť. A nie, nemá to nič spoločné s biologickým vekom vášho partnera či vašej partnerky...

Zabudnite na romantické piesne o láske. Tie majú od skutočnej lásky poriadne ďaleko. Nefunguje to tak, že narazíte na chodníku na najfantastickejšieho muža alebo najfantastickejšiu ženu na svete a ostanete v tom až po uši. Skutočná láska má totiž iné pravidlá. A medzi zrelým a nezrelým vzťahom môže byť poriadny rozdiel…

Článok pokračuje pod videom ↓

Možno sa hašteríte, prechádzate z jednej hysterickej scény do druhej. A potom sa vášnivo udobrujete v horizontálnej polohe. Kedysi sa vravievalo, že keď sa kone ľúbia, tak sa hryzú. Ale tá pravá, skutočná láska nie je v žiadnom prípade boj. Má vám energiu dávať, nie brať. V tom je ten najväčší zmysel. Láska nepotrebuje ani nezdravú pripútanosť. Neznamená to, že keď vám píše tisíckrát za deň, že je to ten pravý. Naozajstná láska hrá podľa iných pravidiel.

Podľa čoho teda spoznáte, že ste s tým, s kým môžete skutočne rásť? V prvom rade, keby ste boli v takom vzťahu, tak by ste sa určite nič nepýtali. Cítili by ste to. Ten pokoj, lásku a mier. Riešili by ste iné veci. Nie je o čom diskutovať.

Nezrelý vzťah vo vás vyvoláva otázky, v tom zrelom na ne poznáte odpoveď

Zmiznú pochybnosti, nepýtate sa, či vás podvádza, ani tomu druhému nejdete do telefónu „len zo zvedavosti.“ Rešpektujete sa a máte sa vo vzájomnej úcte. To je alfa a omega. Ste spolu, no nechávate si priestor pre seba. A keď nastane čas na tú najdôležitejšiu otázku, okamžite budete cítiť, že „Áno“ je tá správna odpoveď.

Od nezrelého vzťahu budeme stále niečo očakávať, v tom zrelom dostaneme to, čo potrebujeme

Nezrelý vzťah vo vás bude stále živiť falošnú nádej. Že snáď sa spamätá, nezabudne, že zajtra máte narodeniny. Že vám zavolá, keď na tom budete naozaj zle. Že… budete stále niečo očakávať. Všetko, čo budete mať, je strach, nízke sebavedomie a nedôvera. Zrelý vzťah je ako prístav, v ktorom môžete zakotviť, a to bez ohľadu na počasie.

V nezrelom vzťahu sa budete snažiť byť jedno, v zrelom vzťahu viete, že ste dve odlišné osoby

To, že máte partnera neznamená, že sa silou-mocou musíte stať jednou bytosťou. A ono to nejde, však? Všetci sme bytosti, ktoré sa síce dokážu vzájomne dopĺňať, no v každom zrelom vzťahu by mal byť priestor pre individualitu. Neznamená to, že keď vaša polovička počúva metal, že ho musíte počúvať tiež, hoci vám z neho idú prasknúť bubienky. Ale viem… Aj takto môže vyzerať (nezrelá) láska…

pixabay.com

V nezrelom vzťahu rýchlo strácate „šťavu“, v tom zrelom sa posúvate vpred

Ak začnete vzťah so sexom, veľmi rýchlo sa dokážete zamotať. Priznajme si, hormóny sú „sviňa“ a vedia s naším vedomím narobiť poriadnu neplechu. Ak vám to klape tam, kde (ne)má, raz-dva začnete posúvať obyčajného burana na pozíciu horúceho kandidáta na manželstvo. Ešte šťastie, že hormonálny kokteil nemá v našom krvnom obehu dlhé trvanie. Všetko raz vyprchá a vo vás ostane prázdnota. Ale ak ste tam, kde máte byť, vzťah vám otvorí nové možnosti. Kvôli nemu sa budete chcieť stať lepšou verziou samého seba. Znie to fajn, však?

V nezrelom vzťahu sa hádate cez správy, v zrelom si vyjasníte veci z očí do očí

Ľahšie sa niekomu napíše, že je obyčajný „vôl“ alebo „krava“, akoby ste mu to mali povedať rovno do očí, však? Ale ak ste v zrelom vzťahu, ktorý sa logicky skladá z dvoch zrelých ľudí, mali by ste to dokázať. Pozor však na to, aby ste neskĺzli do emócií. Predkladajte fakty. Vyjadrujte sa k veci, len preboha nevyťahujte storočné záležitosti!

V nezrelom vzťahu sa snažíte zistiť, kým v skutočnosti ste, v zrelom to už dávno viete

Je to pasca! Mnohí ľudia akosi čakajú, že princ (alebo princezná) na bielom koni ich zachráni od všetkých životných výziev a ťažkostí. Vzťah vás nezmení mávnutím čarovného prútika. Ani cez neho nedefinujeme naše vlastné ja. Vzťah je skvelá vec, no nemá pre nás byť barličkou. Preto je dôležité, aby ste do vzťahu vstupovali ako zrelá osobnosť. Veď nikto nechce nikoho zachraňovať…

pixabay.com

V nezrelom vzťahu sa izolujete, v zrelom sa nebojíte prítomnosti ostatných

To určite! Pomyslíte si a tvrdohlavo budete držať svoju polovičku za ruku, pretože sa bojíte, že ak s ňou vyjdete medzi ľudí, určite vám partnera vašich snov niekto okamžite preberie. No v zrelom vzťahu takéto taktiky nefungujú. Dôverujete si a preto sa nebojíte stretávať aj s ostatnými. Viete, že vás to oboch obohatí.

V nezrelom vzťahu všetko plánujete, v zrelom nechávate veci prirodzene plynúť

Chcete spolu začať bývať? Ak áno, tak neexistuje jediná správna odpoveď, kedy sa máte k tomuto kroku odhodlať. Ak ste v zrelom vzťahu, tieto veci akosi prirodzene vyplynú. Možno aj preto, že viete, že nemá zmysel tlačiť na pílu.

pixabay.com

V nezrelom vzťahu stále vyťahujete minulosť, zrelý vzťah vám pomôže žiť v prítomnom okamihu

V zrelom vzťahu dokážete žiť tu a teraz. Viete, že všetci máme za sebou aj temnú minulosť. Tú však treba nechať za dverami. V zrelom vzťahu sa preto neriešia bývalí frajeri, ani sa nekontroluje telefón. Vybrali ste si seba navzájom. Tak načo to komplikovať?

Zrelý vzťah možno nevyzerá ako z filmového plátna. No verte, že je použiteľný pre život. A v tom je podstata!

Pozri aj: 11 pravých dôvodov, prečo sú moderné vzťahy tak krehké

thinkinghumanity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov