Autor fotky: MART PRODUCTION na Pexels

Dobrá správa pre všetkých milovníkov tejto potraviny.

Milujete čokoládu? Ak áno, výsledky tejto štúdie vás celkom určite potešia. Vedcom sa totiž podarilo dokázať, že je naozaj liekom na našu dušu. Dajte si ale pri jej výbere pozor, ukázalo sa totiž, že to platí iba pri jednom druhu. Viac o tom napísal portál The Minds Journal.

Článok pokračuje pod videom ↓

Akú čokoládu máte najradšej? Ak najčastejšie vyhľadávate horkú, máme pre vás skvelú správu – je to vynikajúce nielen pre váš pás, ale aj pre psychické zdravie. 

Vedcom sa totiž v štúdii, ktorej sa zúčastnilo 13-tisíc dospelých podarilo dokázať, že táto pochúťka skutočne dokáže zmierniť príznaky depresie. Stačilo pritom zjesť len jeden riadok takejto čokolády denne. 

Dobrou správou je aj to, že si vôbec nemusíte kupovať nejaké drahé značky s vysokým obsahom kakaa, postačí vám, ak si kúpite čokoládu s obsahom 45 % a viac.

Ako je ale možné, že to naozaj funguje, a že u ľudí, ktorí zjedli horkú čokoládu, sa do 24 hodín prejavilo o 70 % menej prejavov depresie? Dôvodov je hneď niekoľko. Horká čokoláda totiž obsahuje aj nasledovné látky. 

#1 Flavonoidy

Tieto látky sú živiny chrániace mozog. Nachádzajú sa v červenom víne, v lesných plodoch, v jablkách, citrusoch či v zelenom alebo čiernom čaji. Na mozog majú veľmi priaznivý vplyv. 

Autor fotky: Lisa na Pexels

#2 Teobromín

Teobromín je purínový alkaloid z kakaovníka. Jeho hlavným zdrojom je kakao. Teobromín má jemný, dlhotrvajúci stimulačný účinok na organizmus a pri vhodnom používaní stimuluje určité oblasti ústrednej nervovej sústavy.

#3 N-Acylethanolamín 

Je to označenie pre skupinu mastných kyselín, ktoré majú takisto veľmi priaznivý vplyv na ľudský mozog. Čo je ale dôležité, okrem protizápalových a antibakteriálnych majú aj euforické účinky. 

#4 Fenyletylamín

Táto látka zas podporuje uvoľňovanie dopamínu, ktorý sa nazýva aj “hormónom odmeny”. Takisto je preto veľmi prospešnou. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov