Psychológovia a výskumy hovoria, že na vine je najčastejšie týchto 8 vecí.

Nevera sa stala tak častou, že zo všetkých strán o nej počúvame takmer denne. Bolo to tak vždy alebo sa niečo zmenilo? Čo je najčastejšie jej príčinou? Čo nás vedie k tomu, aby sme sa jej dopúšťali? City bokom, pozrime sa na najčastejšie dôvody z pohľadu vedy.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Nedostatok emocionálnej intimity

Po dlhoročnom vzťahu s jedinou osobou vášeň prirodzene opadne. Príjemné pocity “motýlikov v bruchu” zmiznú a ak sa partneri za roky zmenia, môže sa stať, že zo vzťahu sa okrem sexu vytratí aj emocionálne prepojenie. Cítite, že partner sa vám odcudzil a už spolu nenachádzate žiadnu spoločnú reč.

Čo je zaujímavé, v spoločnosti panuje mýtus, že muži sa nevery dopúšťajú len kvôli sexu. Skúsený manželský poradca Gary Neuman však v jednej zo svojich kníh uvádza, že až 47% mužov, ktorý podviedli svoju manželku, tak spravili kvôli absencii emocionálnej intimity.

#2 Minulosť alebo vplyv spoločnosti

Ak sa niekto dopustil nevery vo svojom predošlom vzťahu, je veľmi pravdepodobné, že bude konať rovnako aj po výmene partnera. Zaujímavé je aj to, že túžbu po nevere v nás vie vyvolať aj naše okolie. V anonymnej ankete totiž až 75% mužov, ktorí sa dopustili nevery priznali, že svoje partnerky alebo manželky podvádzajú aj ich blízki priatelia.

pixabay.com

#3 Nudný sexuálny život

Tento dôvod samozrejme až taký prekvapujúci nie je. Nedostatok nových (alebo aspoň tých starých) impulzov v sexuálnom živote vedie k nevere až 70% mužov a až 49% žien. Treba však dodať, že ľudia, ktorí sa v tejto štatistike k nevere priznali, zároveň popreli akékoľvek iné závažné problémy vo vzťahu.

#4 Vek končiaci sa na číslicu 9

Či už máte 19, 29, 39, 49 či 59 rokov, stojíte pred novou dekádou svojho života. Prehodnocovanie doterajšieho života, analyzovanie niektorých rozhodnutí či chuť niečo dohnať – práve toto sú dôvody, prečo viaceré štatistiky potvrdzujú, že vek neverníkov sa veľmi často končí číslicou 9.

#5 Nadmerné používanie sociálnych sietí

Ďalšia štatistika ukázala, že nadmerným používaním sociálnych sietí sa zvyšuje aj riziko nevery. Môže to byť spôsobené aj tým, že virtuálna realita veľakrát stiera hranice aj v reálnom živote a človek tak má menšie zábrany.

pexels.com

#6 Služobné cesty

Podľa jedného prieskumu verejnej mienky sa na služobnej ceste dopustí nevery až 1/3 mužov, čo je až desivo vysoké číslo. Čo sa týka nežnejšieho pohlavia, toto číslo je o niečo nižšie a hovorí “len” o 13% neverných žien.

#7 Nedostatok oxytocínu

Nie je isté, že takýto chladný vedecký fakt vám ako výhovorka obstojí, no skúsiť to môžete. Oxytocín totiž zohráva nezastupiteľnú úlohu pri budovaní dôvery a väzieb vo vzťahu. V jednom zaujímavom výskume bol jednej skupine ženatých mužov injekčne podaný práve oxytocín, zatiaľčo druhá skupina dostala len placebo. Následne sa všetci muži zoznámili s mimoriadne atraktívnou ženou a bolo im povedané, že k nej môžu ísť tak blízko, ako len chcú. Dokázalo sa, že muži, ktorým bol injekčne podaný oxytocín, sa od “volavky” držali ďalej.

#8 Neschopnosť žiť v monogamii

No a potom sú tu ľudia, ktorí by mohli spraviť čokoľvek a mohli by byť vo vzťahu aj so samotným anjelom, ktorý by im plnil všetky psychické i fyzické potreby, no nevery sa jednoducho vzdať nedokážu. Bez akéhokoľvek vedeckého vysvetlenia – pretože už je to raz tak. Žiť v monogamnom vzťahu nedokážu a nikto s tým nič nespraví.

Na záver je dôležité dodať, že pre to, aby sa človek dopustil nevery, sa vo väčšine prípadov musí spojiť viacero z týchto faktorov.

Ako ste na tom s neverou vy? Dokázali by ste ju odpustiť?

Pozri aj: Robili vaši rodičia túto vec? Ak áno, je veľmi pravdepodobné, že máte sklony k nevere

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov