Foto: Photo by Aleksandr Neplokhov from Pexels

Nejeden človek sa v starobe zamyslí nad tým, či svoj život prežil dobre.

Sú deti a vnúčatá šťastné? Stáli tie odpracované roky za to? Mám zážitky a spomienky alebo len nádeje a sny, na ktoré už nie je čas? Bol život výzvou? Miloval ma niekto? Tieto a ďalšie otázky si človek kladie v nádeji, že život mal zmysel. Chcete sa vyhnúť pochybnostiam?

Článok pokračuje pod videom ↓

Týchto 6 právd vám navždy zmení život.

To najlepšie, čo môžete svojim potomkom dať, je vlastné psychické zdravie

David Pogue sa v jednom z článkov v The New York Times čitateľov opýtal na najlepšiu radu, akú kedy dostali. Jeden z čitateľov, ktorý je zároveň aj vzťahovým poradcom sa vyjadril, že to najlepšie, čo môže urobiť, je tráviť čas so svojou ženou, a to bez detí – či už niekde na dovolenke alebo len tak na prechádzke. Nejeden rodič si totiž nedokáže predstaviť stráviť čo i len jediný deň bez detí, avšak trávením času vo dvojici idú rodičia deťom príkladom a budujú v rámci rodín vzťahy, ktoré sú plné vzájomného rešpektu a porozumenia. Zároveň tak budujú zdravé sebavedomie.

Chaos a neporiadok sú príznakom

Marie Kondo je autorkou knihy s názvom The Life-Changing Magic of Tidying up, v ktorej sa venuje tomu, ako si efektívne usporiadať domácnosť, a teda aj život. Hovorí, že chaotická domácnosť je známkou chaotickej mysle. Ak totiž necháte, aby sa okolo vás nakopil neporiadok, je to spôsob, akým odpútavate myseľ od problémov, ktoré vás trápia, no ťažko sa s nimi vyrovnáva. Ak máte okolo seba chaos, upracte ho a ak úzkosť a strach nepovolia, je to známka toho, že niečo skutočne nie je v poriadku a je čas na zmenu. Zároveň tak urobíte prvý krok k vyliečeniu vlastnej duše.

Foto: unsplash

Kam kráčate?

Podľa Napoleona Hilla až 98 nespokojných ľudí zo 100 netuší, kam v živote kráča a nemá jasný cieľ. Autor diela Success Through a Positive Mental Attitude tvrdí, že je dôležité vedieť, čo chceme v život dosiahnuť. To si však vyžaduje sebareflexiu, čo pre mnohých nie je jednoduché. Výsledok a vynaložená námaha však stoja za to. Keď sa totiž rozhodneme, že niečo dosiahneme, robíme tak nielen vedome. Do procesu sa zapája aj naše podvedomie a to zmôže viac, ako by ste sa nazdávali. Hill dodáva, že jasne stanovený cieľ vyvoláva v človeku nadšenie a snahu, vďaka ktorým ľahšie vidíme príležitosti, ktoré by sme ináč prehliadali.

Ako míňate svoje zdroje?

Každý z nás disponuje istým množstvom talentu, bohatstva, zdravia a energie. To, ako s týmito zdrojmi naložíme predurčí, či budeme neskôr so svojím životom spokojní, alebo budeme svoje rozhodnutia ľutovať. Prvým krokom je určiť si ciele, ktoré chcete dosiahnuť. Niekto možno chce byť úspešným športovcom, niekto zas možno chce vychovať šikovné a úspešné deti a mať šťastnú rodinku. Nanešťastie, nejeden z nás investuje zdroje do vecí, ktoré prinášajú okamžité uspokojenie, z dlhodobého hľadiska však pre nás a naše ciele nemajú žiaden úžitok. Dobre teda zvážte, do čoho skutočne chcete investovať svoj čas, energiu a ďalšie zdroje.

Foto: unsplash

Vo vašej polievke sa vždy nájde nejaká mucha

V preklade to znamená, že nech ste kýmkoľvek a nech sa snažíte akokoľvek, vždy sa vyskytne nejaký problém, nejaká prekážka, ktorú bude potrebné prekonať. Ayodeji Awosika poukazuje na fakt, že ľudia majú sklon myslieť si, že raz dosiahnu v živote bod, kedy si budú môcť spokojne nažívať, a to bez akýchkoľvek problémov. To sa však nikdy nestane. Keď zbohatnete, pokazí sa vám auto, manželka bude nespokojná a možno aj šéf bude každé ráno vstávať z postele ľavou nohou. Úspech totiž nie je receptom na život bez starostí. Tým čelí každý jeden človek, bez ohľadu na majetok, vek a status. Rozdiel je však v tom, ako sa k starostiam staviame.

inc
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov