"Prepáč" je niekedy to najťažšie slovo na svete.

Prepískli ste to a chcete to napraviť? To, čo ste niekomu povedali alebo urobili sa síce nedá zmeniť, avšak vždy máte možnosť sa ospravedlniť. Ale ako to dosiahnuť, aby sa to nedotklo vašej dôstojnosti, a zároveň aby vaše ospravedlnenie malo patričnú váhu? V skutočnosti je dokonalé ospravedlnenie hotová veda. My vám ukážeme, ako na to. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Podľa odborníkov by malo mať dokonalé ospravedlnenie v sebe zahrnutých šesť komponentov:

  • Vyjadrenie našej ľútosti.
  • Vyjasnenie nášho pochybenia.
  • Uvedomenie si vlastnej zodpovednosti.
  • Pokánie.
  • Ponuka nápravy (v prípade, že je v našej kompetencii to napraviť).
  • Požiadavka, aby nám druhá strana odpustila.

Tieto kroky sú jednoduché a logické, ktoré si ľahko môže osvojiť každý človek. Teraz sa spoločne pozrieme na to, ako sa ospravedlniť konkrétnym ľuďom. Predsa – inak sa budete ospravedlňovať partnerovi a inak svojej kolegyni, ktorú ste urazili napríklad netaktnou poznámkou.

Ako sa ospravedlniť svojmu partnerovi

Photo by Carolina Heza on Unsplash

V prvom rade sa aj pri osprevedlnení snažte o to, aby ste neprerušovali emocionálne puto so svojím partnerom. Postavte sa k tomu ako dospelý človek a nesnažte sa zvaliť vinu na druhého. Ospravedlňte sa za konkrétny čin a nikdy neprebiehajte do protiútoku. Skúste sľúbiť, že v budúcnosti už pri podobnej situácii budete konať predsa len inak.

Ako sa ospravedlniť kolegovi

V práci najviac kolegom ublížime vtedy, keď zradíme ich dôveru. Možno si len nedáme pozor na jazyk a posunieme ďalej informáciu, ktorú sme si mali nechať sami pre seba. Alebo povieme niečo fakt nevhodné. Ak to chceme napraviť, je dôležité, aby sme si priznali svoju chybu a aby sme povedali, že nám to je ľúto. Keď sa však budete ospravedlňovať kolegyni či kolegovi, neťahajte si na pomoc ďalšieho človeka. Radšej to urobte medzi štyrmi očami.

Ako sa ospravedlniť kamarátom

Photo by Michael Afonso on Unsplash

Ak sa chcete ospravedlniť kamarátom, skúste im navrhnúť nejakú vec, ktorá bude kompenzáciou vášho zlyhania. Zabudli ste na spoločné stretnutie pri káve? Čo najskôr ich pozvite na obed. Zaslúžia si to.

Ako sa ospravedlniť rodičom

Väčšina rodičov dokáže svoje deti bezhranične milovať, preto ich určite mrzí, keď ich raníme. Aj tu platí, že je dôležité vedieť si priznať svoju chybu a pokúsiť sa o jej nápravu. Povedzte, že si naozaj uvedomujete, že ste ich sklamali, avšak v budúcnosti urobíte všetko preto, aby sa to viac nezopakovalo.

Ako sa ospravedlniť deťom

Photo by Caleb Woods on Unsplash

Aj deťom sa treba vedieť správne ospravedlniť. I keď sú malé, dokážu si zapamätať kruté slová, ktoré ich ranili. Ak sa vieme ospravedlniť aj im, oni sa to naučia od nás. Pri ospravedlnení je vhodné čo najpresnejšie opísať svoje city: “Viem, že som neprávom vybuchol a mrzí ma to. Bolo toho na mňa veľa, no to neospravedlňuje moje konanie. Prosím ťa, prepáč mi.“ Potom dieťa pritúľte. To, že ho máte radi, veľmi dobre pochopí práve skrz fyzický kontakt.

Pozri aj: Naučte sa tieto 4 veci. Zaberie vám to len 1 minútu, no váš život sa razantne zlepší

time
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov