Na šťastie neexistuje univerzálny recept, no podvedome po ňom túžime všetci.

Už od detstva nám vtĺkajú do hláv, že ak chceme niečo dosiahnuť, musíme sa neustále učiť. Možno preto sa učenie mnohým ľuďom zhnusí natoľko, že už sa nič nové učiť nechcú. Predsa sa však potrebujeme ešte niečo naučiť. Niečo, čo vám nedá žiadna škola na svete.

Článok pokračuje pod videom ↓

V škole nás učia, ako veci fungujú a prečo to tak je. V praktickej rovine sme však neraz odkázaní na starostlivosť rodičov a ľudí, ktorí sú nám najbližší. Čo sa však stane, keď školu dokončíme, mama prestane variť a prať, oco vás už viac nebude poúčať a aj účty si budete musieť platiť sami? Vstup do reality zvláda každý ináč, jedného dňa však čaká každého, je preto lepšie byť pripravený. Pomôžu vám k tomu tieto 4 rady.

Keď sa chcete ospravedlniť, nehovorte „ale“

Z času na čas sa každý z nás ocitne v situácii, kedy je na mieste sa pre niečo ospravedlniť. Napríklad, keď ste mali s niekým dohodnutú schôdzku, nevedeli ste sa však na ňu včas dostaviť. Väčšina z nás v takej situácii povie: „Prepáč, že meškám, ale volali mi z práce.“ Stačí pritom celkom jednoduchá zmena, vynechať jediné slovíčko, aby to celé znelo ináč. Povedzte napríklad: „Prepáč, že meškám, volali z práce.“ Keď totiž použijete slovko „ale“, budíte dojem, že hľadáte výhovorku pre svoju nezodpovednosť. Čím viac sa situáciu snažíte zachrániť, tým menej je to účinné. Nepoužívajte žiadne „ale“, nehľadajte výhovorky, jednoducho stavte na úprimné ospravedlnenie.

Foto: unsplash

Odfoťte si všetko dôležité

Predstavte si, že stojíte v rade na úrade, kde potrebujete vyplniť do formulára dôležité údaje, vy však zrazu v taške neviete nájsť potrebné doklady. Nebolo by lepšie mať ich všetky odfotené, aby ste do nich mohli nazrieť vždy, keď to potrebujete? Najmä teraz, keď máme mobil takmer vždy po ruke, je dobré mať odfotené všetko dôležité, a to nielen doklady, ale napríklad aj bločky zo spotrebičov či z iných dôležitých nákupov.

Vyjednávajte, bojujte o vyšší plat

To, ako vás budú vnímať iní, záleží od toho, ako vysoko nasadíte latku. Toto platí aj v prípade, pokiaľ ide o váš plat. Nepodceňujte sa a keď sa vás niekto na pohovore opýta, akú máte platovú predstavu, nebuďte zbytočne skromní. Ak máte potrebné skúsenosti, nebojte sa ich využiť a dať najavo, že ich nebudete rozdávať len tak za nič. Môže sa síce stať, že spoločnosť, v ktorej sa chcete zamestnať, vašu požiadavku odmietne, ak však skutočne máte zručnosti a znalosti, nájde sa niekto, kto ich ocení.

Foto: unsplash

Nezabúdajte na sebavedomie

Vedeli ste, že poloha tela a póza, akú zaujmete, o vás prezradia nesmierne veľa? A nielen to, môžu vám dodať aj pocit moci. Ide o celkom jednoduchú vec, no jej účinnosť je dokázaná aj vedecky. A za vyskúšanie predsa nič nedáte.

Akú najlepšiu radu ste doteraz dostali vy?

Pozri aj: Pochybujete o tom, že život je skvelý? Tu je hneď 30 krásnych dôvodov, pre ktoré sa oplatí žiť

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov