Autor fotky: Andrew Neel na Pexels

Takmer celý svet čelí jednému obrovskému spoločnému problému.

Koronavírus už zasiahol aj Slovensko a každému je zrejmé, že to najhoršie nás, žiaľ, ešte len čaká. Pre každého z nás však ide o absolútne novú situáciu, ktorá je navyše maximálne kritická a stresujúca, ľudia preto nevedia, ako sa k nej postaviť. Je preto prirodzené, že čoraz viac ľudí bude trápiť úzkosť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

To, ako si s ňou poradiť, skvele popísal portál The Minds Journal. Nasledovné rady môžu v nasledujúcich dňoch pomôcť naozaj mnohým. 

#1 Dajte si pauzu od sociálnych sietí

Vašej pozornosti určite neuniklo, že možno 90 % obsahu na sociálnych sieťach aktuálne tvorí koronavírus. Ľudia sa pritom delia na tých, ktorí sa síce prirodzene boja, no na celú situáciu sa pozerajú objektívne. Druhou skupinou sú tí, ktorí vytvárajú obrovskú paniku, ktorá však neprospieva nikomu. Čo je ale najhoršie, takíto ľudia nie sú len medzi vašimi priateľmi na Facebooku či medzi ľuďmi, ktorých na Instagrame sledujete, ale aj medzi ľuďmi, ktorí pracujú v médiách, či medzi politikmi. Niekedy je preto dobré dopriať si od sociálnych sietí úplný detox – aspoň na pár dní. Ak sa ich vzdať nechcete, prerieďte si aspoň zoznam ľudí či stránok, ktoré sledujete. 

#2 Selektujte príjem informácií

Dnes už všetci vieme, že situácia je mimoriadne vážna, no keď budete sledovať každú jednu novú správu, ktorá sa mihne v médiách, môže vám to skôr uškodiť než pomôcť. Prehľad, samozrejme, treba mať, no pokiaľ cítite, že vás celá situácia začína sužovať, skúste príjem správ obmedziť a pozrite si napríklad len nejaké hlavné správy večer. Viac, než zostať doma a dodržiavať všetky nariadenia a odporúčania, spraviť aj tak nemôžete. 

Autor fotky: Kaboompics .com na Pexels

#3 Všetkého veľa škodí

Všetci vieme, aké potrebné je teraz dodržiavať všetky hygienické zásady, pričom dbať musíme predovšetkým na dôkladné a časté umývanie rúk. Pri ľudí s úzkosťou sa však môže stať, že to vyústi až do obsesie, a ruky si budú umývať každých 5 minút, aj keď sedia doma. Všetkého veľa škodí a nikde to nie je bezpečnejšie, než u vás doma. Všetko preto s mierou.

#4 Skúste prísť na iné myšlienky

Určite to nie je jednoduché, no musíme rátať s tým, že takáto situácia tu bude ešte dlhší čas. To najlepšie, čo môžete urobiť, je preto čo najviac času venovať veciam, ktoré milujete, a pri ktorých prichádzate na iné myšlienky. Pozerajte filmy či seriály, čítajte, tancujte, upratujte, spravte si nejaké online kurzy – možností je naozaj neúrekom. Pomôcť môže aj to, ak si spravíte nejaký denný harmonogram, ktorý budete dodržiavať. 

#5 Ostávajte v spojení s ľuďmi (online!)

Je naším obrovským šťastím v nešťastí, že táto pandémia nás postihla v roku 2020, teda v čase, kedy je už takmer každá domácnosť vybavená internetom. Svojím blízkym preto nemusíme posielať poštových holubov, stačí zopár kliknutí a môžete sa navzájom počuť alebo dokonca i vidieť. Skúste si každý deň s niekým zavolať či napísať – myslite na svoju rodinu, na priateľov, na kolegov. Možno vás tieto časy zomknú ešte viac. 

Celá situácia je, samozrejme, veľmi náročná nielen fyzicky, ale aj psychicky. Myslite ale na to, že to, aby sme ostali silní, svet nikdy nepotreboval viac než teraz. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov