Foto: Photo by Elijah O'Donnell from Pexels

Už ste o nej niekedy počuli?

S jej odborným názvom ste sa ešte možno nestretli, no je možné, že vo svojom okolí máte niekoho, kto ňou trpí. Je totiž čoraz rozšírenejšou a trpí ňou čoraz viac ľudí. Príčinou je aj “kult dokonalého tela”, ktorý je nám predostieraný v médiách.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako teda zistiť, že niekto trpí ortorexiou? Portál Your Tango popísal 10 jej hlavných symptómov. 

#1 Posadnutosť zdravým jedlom

Ak sa chcete stravovať zdravo, je to, samozrejme, v poriadku, no ani to by nemalo prekračovať isté zdravé hranice. Ľudia s ortorexiou si totiž svoj jedálniček plánujú aj 2-3 hodiny denne. 

#2 Odsudzujú druhých za to, čo jedia

Ak pred človekom s ortorexiou zjete napríklad čokoládu či niečo vyprážané, úplne vás odsúdi a dá vám to aj pocítiť svojím hnevom či opovrhovaním. 

#3 Jedlo ovplyvňuje ich emócie

A to až príliš. Ak sa im nepodarí dodržať jedálniček, alebo ak v oblasti jedla “zhrešia”, veľmi ich to nahnevá a môžu sa dokonca dostaviť i depresívne pocity. 

#4 Majú veľmi prísny jedálniček

Svoje denné menu majú naplánované úplne presne, rozrátané na gramy a kalórie, a nenájdete v ňom nič nezdravé. Na prvý pohľad jednoducho vidíte, že nejde o zdravý životný štýl, ale o posadnutosť. 

#5 Nedokážu jesť nikde vonku

Až chorobne dohliadajú na to, ako sa ich jedlo pripravuje, preto nedokážu jesť napríklad na návšteve alebo v reštaurácii. Zjedia len to, čo si sami pripravia. 

Photo by Victor Freitas from Pexels

#6 Neustále sa porovnávajú s druhými

Možno vám to nepovedia, no denne sa porovnávajú s druhými. Akonáhle je niekto chudší alebo vyzerá lepšie, myslia si, že niekde robia chybu. 

#7 Keď jedia nezdravo, cítia pocit viny

Každý z nás si niekedy dopraje aj niečo nezdravé, a je to úplne v poriadku. Ľudia trpiaci ortorexiou však pri každom jedle pociťujú obrovský pocit viny. 

#8 Ich vzťahy trpia

Ich posadnutosť jedlom je taká závažná, že ňou trpia aj ich vzťahy. Okrem jedla sa totiž dokážu sústrediť len na máločo. 

#9 V obklopení nezdravého jedla sa cítia veľmi zle

Vyhýbajú sa miestam, kde by nejaké nezdravé jedlo mohli čo i len uvidieť. Aj to je dôvodom, prečo nechodia napr. nielen do reštaurácií, ale vyhýbajú sa aj rodinným oslavám a podobne. 

#10 Zmeny nálad

Pre ľudí, ktorí trpia ortorexiou, sú typické aj veľmi časté zmeny nálad. Žiaľ, aj tie sú ovplyvňované jedlom. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov