Foto: pexels.com

Dokážete si bez kávy predstaviť jediný deň?

Ak patríte k ľuďom, ktorí bez svojej rannej šálky kávy ani neprehovoria, vitajte v klube. Je však rozdiel medzi tým, keď si ju dokážete vychutnať, a medzi tým, keď ste na nej už závislí.

Článok pokračuje pod videom ↓

7 príznakov závislosti od kofeínu popísal portál Your Tango. Objavujú sa vtedy, keď kávu vynecháte na minimálne 24 hodín. Cca do 9 dní by však mali odoznieť. 

#1 Bolesti hlavy

Pulzujúce bolesti hlavy sú prvým príznakom, ktorý sa dostaví už po niekoľkých hodinách “abstinencie” od kofeínu. 

#2 Únava

Je prirodzené, že kávu berieme ako vzpruhu, ktorá nám kedykoľvek počas dňa dodá chýbajúcu energiu. Ako však vieme, je to len dočasné. Bez kofeínu sa však napriek tomu budete cítiť úplne bez energie. 

#3 Podráždenosť

Takmer až 90 % ľudí uvádza, že kým si ráno nevypijú svoju prvú rannú šálku kávy, cítia sa podráždene a snažia sa vyhýbať akýmkoľvek rozhovorom. 

#4 Úzkosť

Niečím nezvyčajným nie je ani úzkosť, ktorá sa môže objaviť taktiež už po niekoľkých hodinách bez kofeínu. 

Foto: unsplash/ Chairulfaja

#5 Triaška

Ak vaše telo nedostane vytúžený kofeín, vyplavia sa doň stresové hormóny, čo môže spôsobiť triašku. Tento stav by však nemal trvať dlhšie ako 9 dní. 

#6 Nedostatočná koncentrácia

Kofeín pôsobí na naše výkony priaznivo nielen po mentálnej stránke, ale aj v športe. Zvyšuje totiž srdcovú frekvenciu a tým i bdelosť, čo nám umožňuje lepšie sa sústrediť na podanie lepšieho výkonu. 

#7 Zápcha

Kofeín stimuluje kontrakcie v hrubom čreve, čo spôsobuje nutkanie na veľkú potrebu po vypití kávy – predovšetkým ráno. Ak je teda vaše telo zvyknuté na kofeín, môže sa stať, že na jeden či 2 dni vás potrápi zápcha.

yourtango 
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov