Foto: Photo by Ashkan Forouzani on Unsplash

Každý introvert vie, o čom teraz hovoríme.

Small talk je pre každého introverta hotovou nočnou morou. Ak by si mal vybrať, či si vyšľape na desiate poschodie pešo, alebo sa zvezie vo výťahu so susedom a zatiaľ si s ním podebatuje o počasí, určite si zvolí možnosť číslo 1.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prečo? Dokonale to vysvetlil portál Your Tango.

Introverti vonkoncom nie sú ľuďmi, ktorí budú na nejakej udalosti po celý čas sedieť v rohu, a zákonite budú ticho. Introverti sa vedia aj zabávať a socializovať, akurát chvíle, kedy na to vyslovene majú náladu, sú skôr výnimočné. 

To, čo však introverti z duše neznášajú, sú small talky. V lete radšej v obchode strávia 20 minút v šortkách a v tielku v oddelení s mrazeným tovarom, než by sa mali stretnúť so svojím bývalým spolužiakom. Prečo je to tak? Odpoveď je veľmi prostá. 

Introverti považujú small talky za absolútne zbytočné a falošné.

Photo by 𝕷𝖚𝖈𝖗𝖊𝖆𝖙𝖎𝖛𝖊 on Unsplash

Keď napríklad ste na nejakej oslave a zrazu sa pristihnete pri tom, ako sa s úplne cudzím človekom, ktorého už v živote neuvidíte bavíte o predjedlách, v tejto situácii sa neučíte nič nové, a ani lepšie nespoznávate svojho konverzačného partnera. Jednoducho len zabíjate čas nezmyselnou komunikáciou, aby ste predišli tichu.

Psychologička Laurie Helgoe (okrem iného aj autorka viacerých bestsellerov o introvertoch) dokonca hovorí, že small talky sú zlé a mali by sme sa im vyhýbať. V jednej zo svojich kníh píše: “My, introverti, sa nevyhýbame small talkom preto, že by sme nemali radi ľudí. Nenávidíme ich, pretože medzi ľuďmi vytvárajú bariéru.”

Pravda je taká, že každý introvert má na interakciu s druhými vymedzené isté množstvo energie. Pri small talkoch však táto hodnota závratne rýchlo klesá. Naopak, ak sa s niekým bavia o hlbších či podstatných témach, ktoré ich bavia alebo napĺňajú, táto “baterka” sa dobíja. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov