Foto: Photo by Arthur Brognoli from Pexels

Dokážete svojich priateľov spočítať na prstoch jednej ruky?

Ak áno, nezúfajte. Po prvé, hovorí sa predsa, že nezáleží na kvantite ale na kvalite, a v súvislosti s priateľmi to platí dvojnásobne. No a po druhé, ak sa niekedy budete cítiť osamelo, spomeňte si na výsledky tejto štúie. Dokázala totiž, že málo priateľov majú vo väčšine prípadov ľudia so zmyslom pre morálku.

Článok pokračuje pod videom ↓

Považujete sa za osobu s vysokými morálnymi hodnotami? Ak ste odpovedali áno, je veľmi pravdepodobné, že v spoločnosti nepatríte práve medzi najobľúbenejších jedincov. Vedci z University of Washington odhalili, že ľudia zameraný na morálku mávajú menší zmysel pre humor, čo je dôvodom, pre ktorý nebývajú až tak obľúbení. 

Výskumníci vykonali až 4 experimenty, aby svoju hypotézu potvrdili, a to sa im aj podarilo. Dokázali totiž, že ľudia s vysokými morálnymi hodnotami sa nesmejú na nevhodných vtipoch, pretože ak by tak spravili, začali by pochybovať o svojich vlastných zásadách. Práve tieto zistenia viedli vedcov k záveru, že morálka istým spôsobom potláča zmysel pre humor – keďže, priznajme si, práve nevhodné vtipy sú medzi ľuďmi najčastejšie.

Photo by Kat Jayne from Pexels

Súčasťou výskumu bol aj čiastkový prieskum, v rámci ktorého vedci na pracovisku zisťovali, ako vnímajú jednotlivých zamestnancov ich kolegovia. Hodnotených bolo celkom 70 zamestnancov a potvrdilo sa, že čím boli ich morálne zásade väčšie, tým boli medzi kolegami považovaní za “vážnejších” a mali menej priateľov. 

Ak sa teda až príliš zameriavate na to, čo je etické a čo nie, teoreticky vám to môže spôsobiť problémy pri hľadaní si priateľov. Na druhú stranu však zároveň treba dodať, že je lepšie viesť dobrý život a mať menej priateľov, než ich mať množstvo a žiť v rozpore s elementárnymi morálnymi zásadami. 

Aký je váš názor?

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov