Mama varí, otec číta noviny. Typický príklad (ne)fungujúcej domácnosti, ktorý sa vtĺkal do hlavy už malým deťom. Viete si vôbec predstaviť, že by to mohlo byť aj inak?

„A to si ani muža neuctíš?“ spýtala sa Evy svokra, ktorej nešlo do hlavy, prečo jej nevesta pár dní po pôrode s novorodencom v náručí nepripravila pre muža trojchodový obed. Ten „jej“ sedel na gauči, začítaný do akciových letákov. Aby ukázal, že sa o svoju ženu naozaj stará, zavolal si na pomoc mamičku. Čo na tom, že Eva s ňou nevychádzala ktovieako. V dnešnej spoločnosti je však stále zakorenený názor, že všetky domáce práce majú byť v réžii ženy. Mnohé sa kvôli tomu menia na vystresované kôpky nešťastia, ktorým veru niet čo závidieť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Máme to ľahšie, ako kedysi naše predchodkyne. Nemusíme prať v potoku, špinavý riad bez problémov zvládne umývačka. No i tak máme toho na svojich pleciach viac než dosť. Väčšinou žena musí mať na pamäti, že treba deti zaviesť k zubárovi, že dcéra už vyrástla z pančúch, a že jej svokra má budúci týždeň narodeniny. Kvôli tomuto prežíva krízu nejeden pár. Muži majú pocit, že ženy zveličujú a ženy sa cítia prepracované. Tak kde sa stala chyba?

Problém, ktorý sa ťahá už od skorého detstva

pixabay.com

Podľa mnohých problém rodovej nerovnosti začína už v detstve. Veď komu sa pri najbližšej možnej príležitosti strčil do ruky vysávač či metla? Samozrejme, že si to „zlíznu“ dievčatá. Väčšina chlapcov už nemusí pomáhať otcovi na poli či rúbať drevo, pretože v dnešnej spoločnosti sa upúšťa od tradičných remesiel a povinností, ktoré nám odpadli vplyvom pretechnizovanej doby.

Preto nie je nič nezvyčajné, že pri návšteve rodiny, ktorá má dcéru aj syna, sú na dievča kladené oveľa väčšie požiadavky. Ak nevie muž navariť obed, nič sa nedeje. Ak to nevie žena, mnohí to berú ako fatálnu chybu.

Ešte stále rozdeľujeme práce na ženské a mužské, hoci tých ženských je podstatne viac. Väčšina žien má pri sebe exemplár muža, ktorý žil dlhé roky v „mama-hoteli“. Mama mu navarila, vyžehlila a upratala. Neraz sa starala až do jeho tridsiatky, aby mal teplé jedlo a čisté spodky. Akosi automaticky sa očakáva to, že jeho manželka/žena/partnerka preberie rolu jeho mamy a bude sa starať o jeho psychické i fyzické pohodlie.

Poďme spolu nakuknúť do jednej (ne)typickej domácnosti

Photo by Catt Liu on Unsplash

Je 17:00. Muž a žena prídu domov z osemhodinovej šichty. Žena sa po ceste zastaví na nákup a vyzdvihne deti zo škôlky. Muž sa vyzuje, ľahne si na gauč a zoberie si do ruky mobil (noviny sa predsa už tak nekupujú, ako kedysi).

„Čo máme na večeru?“ zavolá smerom ku kuchyni, neraz si neuvedomujúc, že večeru treba pripraviť. Žena sa dá do domáceho outfitu a rýchlo začne niečo vyvárať.

Medzitým sa rozpráva s deťmi, prípadne kontroluje školopovinným deťom úlohy. Nezabudne dať prať, vyložiť umývačku riadu, ktorá ju počkala od rána. Rýchlo pozametá kuchyňu a prestrie na stôl.

Muž väčšinou toto dianie registruje len periférnym videním. Keď sa s ním žena nechce či nevládze rozprávať, prípadne sa večer, len čo konečne uspí deti, nechce oddávať bezuzdnému sexu, akosi nechápe, z čoho je taká vyčerpaná

Psychická záťaž, ktorá nikdy nekončí

Photo by Caroline Attwood on Unsplash

Muži vedia pomáhať ženám. To im nemôžeme uprieť. Problémom však je, že ich o to treba požiadať. Prečo by muži mali pomáhať ženám s domácnosťou, keď domácnosť nepatrí len žene?

„Veď som ti pomohol vyložiť nákup!“ obrnil sa jeden z mužov gaučového typu, ktorý splnil prosbu svojej manželky. Vyložil nákup. A to doslova. Z tašky sa ocitol rovno na kuchynskej linke. Jeho manželka musela všetky jogurty, pečivo, mäso a iné drobnosti zaniesť na to správne miesto.

Okrem toho, mnoho mužov si myslí, že domácnosť je stále parketa ženy. Ale prečo v domácnosti, v ktorej žijú obaja partneri (a neraz aj deti), by sa nemali na poriadku, varení a prevádzke aktívne podieľať obaja partneri? V posteli predsa spia obaja. Tak prečo by muž nevedel hodiť špinavú bielizeň do práčky? Nemal by mať pocit, že žene robí službu. Robí to pre celú rodinu. A v tom je ten zmysel.

pixabay.com

Na zmenu nikdy nie je neskoro. Možno by stálo za to trošku zmeniť klasické učebnice a mamu nepostaviť len za sporák. Mamy by nemali kopírovať hriechy svojich mám a mali by vysvetliť svojim synom, že práčka im neodhryzne z nosa. Bude to mať úžitok pre všetkých. Ženy nebudú unavené a vystresované, čo konieckoncov prospeje obom partnerom.

Pozri aj: Toto je 10 dôvodov, pre ktoré muži opúšťajú ženy, ktoré milujú

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov