Nemusíte sa s depresiou popasovať naraz. Stačí postupne.

Depresia je reálna vec a je ešte horšia, než hrozná. Ale netreba prestať dúfať v krajšie zajtrajšky. Život nie je jednoduchý. A ani nikdy nebol. Ale nemusíte sa s tým všetkým popasovať naraz, stačí postupne. Krôčik za krôčikom. Nevzdávajte sa, pretože nikdy neviete, ako ste blízko. A aj keď vám momentálne dáva depresia naozaj zabrať, skúste sa jej postaviť tvárou v tvár. 

Článok pokračuje pod videom ↓

A týchto desať vecí vám v tom určite pomôže.

#1 Vždy sa snažte byť niečím zaneprázdnení

Možno to znie až príliš jednoducho na to, aby to skutočne pomohlo, ale je to tak. Často, najmä vo chvíľach, keď nemáte veľmi čo robiť, vám myseľ zablúdi naozaj zlým smerom. Premýšľate nad negatívnymi vecami, a to rozhodne nemá dobrý vplyv na vašu náladu. Aby ste sa tomu vyhli, snažte sa vždy niečo robiť. Nájdite si nejakú aktivitu alebo činnosť, ktorá si vyžaduje, aby ste svoju pozornosť upriamili na ňu, nie na niečo nepodstatné.

#2 Dajte si na chvíľu pauzu od sociálnych sietí

Práve sociálne siete sú veľmi často spúšťačmi depresie či úzkosti a ovplyvňujú váš život v oveľa väčšej miere, než by ste sami chceli. Skúste si dať preto od nich aspoň na chvíľu pauzu a namiesto trávenia celých hodín na Facebooku využite ten čas na niečo užitočné.

unsplash.com

#3 Skúste zmeniť svoju stravu

Aj to, čo jete, má vplyv na vašu náladu, takže sa uistite, že do svojho tela dávate plnohodnotné potraviny, ktoré obsahujú veľa vlákniny, minerálov a vitamínov. Naopak, skúste niektoré jedlá z jedálnička úplne vylúčiť a sami uvidíte, aký veľký to bude mať dopad na váš život.

#4 Porozprávajte sa s ostatnými

Niekedy je všetko, čo potrebujeme, len krátky rozhovor. Niekedy potrebujeme len to, aby si nás niekto vypočul a poradil nám. Aj keď povie tie najviac otrepané rady, niekedy je to jednoducho presne to, čo potrebujeme počuť. Takže nestráňte sa konverzáciám s ostatnými, niekedy môžu naozaj pomôcť. A pamätajte si, nie ste sami.

#5 Oddýchnite si

Je rozdiel medzi oddychovaním a preležaním celého dňa v posteli, skrývajúc sa pred svetom. Keď si prechádzate depresiou, možno sa cítite vyčerpane. Vyčerpane od neustáleho plakania, od neustáleho sa trápenia a žiaľu. Práve preto sa musíte naučiť oddychovať. Oddychovať tak, aby sa uvoľnilo vaše telo, rovnako ako aj vaša hlava.

#6 Urobte si zoznam vecí, ktoré ste v daný deň dosiahli

Krôčik po krôčiku. Aj keď máte depresiu a svet vidíte skôr v pochmúrnych farbách, to neznamená, že sa nedejú žiadne dobré veci. Skúste si každý deň spísať to, čo sa vám podarilo, alebo čo vám urobilo radosť. Sami uvidíte, že ten zoznam bude čoraz dlhší a dlhší.

unsplash.com

 #7 Choďte von

Nebuďte celý deň zavretí doma medzi štyrmi stenami a so zatiahnutými roletami. Každý deň choďte aspoň na chvíľu von, choďte sa prejsť a nadýchať čerstvého vzduchu, nechajte, nech slnko zohrieva vašu pokožku. Doprajte si denné svetlo, pretože ho potrebujete.

#8 Povedzte nie alkoholu

Je skvelé, že ste boli pozvaní na rôzne akcie či oslavy, no depresia a alkohol naozaj nejdú dokopy. Skúste to s alkoholom nepreháňať, pretože alkohol vyrieši všetko iba dočasne. Ráno sa zobudíte s presne rovnakými problémami ako predtým, no budú bolieť ešte stokrát viac.

#9 Neprestávajte robiť veci, ktoré máte radi

Možno sa práve teraz cítite, akoby mal každú chvíľu nastať koniec sveta, ale za žiadnych okolností neprestávajte robiť aktivity, ktoré máte radi alebo veci, ktoré robíte pre seba. Nekazte si celú vašu dennú rutinu len kvôli depresii. Bude ťažké sa donútiť niečo urobiť, no nájdite v sebe toľko sily, aby ste to spravili.

#10 Pripomeňte si, že nech sa vám už deje čokoľvek, nebude to trvať večne

Prechádzate si teraz zložitým obdobím. Máte pocit, akoby sa tieto dni plné bolesti a smútku nemali nikdy skončiť. Ale pripomeňte si, že sa skončia. Raz príde ten deň, keď sa opäť budete usmievať a keď sa dostanete z tohto stavu. Raz príde ten deň, keď sa znovu všetko zlé na dobré obráti. Netreba sa vzdávať. Ešte nie.

unsplash.com

Pozri aj: Máte túto vlastnosť? Pozor, rapídne zvyšuje riziko vzniku depresie

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov