Deti nasávajú od rodičov rôzne vzorce správania. Bohužiaľ, nie všetko je v ich prospech.

Niektorí ľudia sú schopní preplávať aj Červené more, len aby vám oznámili nejakú Jóbovu zvesť. Absolútne ich ani len nenapadne pozrieť sa na svet z tej lepšej, pozitívnejšej strany. Všetko je zle. Takíto ľudia sú prehnane sebakritickí nielen na seba, ale aj na iných. Ak sa z týchto ľudí stanú rodičia, pre ich deti to nie je práve to najlepšie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nedávna štúdia ukázala, že deti, ktoré sú vychovávané rodičmi so sklonom k perfekcionizmu, túto nereálnu snahu o dokonalosť prenášajú aj na svojich potomkov, ktorí sa v neskoršom veku stávajú prehnane sebakritickými. A vyrastať pri nich teda nie je bohviečo. Dieťa je od samého mala upozorňované a kritizované aj za ten najmenší nedostatok. Nereálne očakávania rodičov a ich snaha o dokonalosť v dieťati prebúdzajú to, ž i ono preberie túto štafetu a bude pokračovať v sebakritike.

Prehnaná sebakritika nič dobré neprinesie

Photo by Matthew Henry on Unsplash

Práve naopak, je pre nás toxická. Ak ste na seba prehnane kritickí, v budúcnosti máte väčšie riziko vzniku depresie či úzkosti. Vedúci výskumu, Dr. Ryan Hong, upozorňuje na to, čo všetko môže spôsobiť tzv. maladaptívny perfekcionizmus. To je presne tá situácia, keď vám neustále volajú rodičia, aby vás upozornili na každé vaše zlyhanie. To vo vážnych prípadoch môže vyústiť až do samovraždy dieťaťa. Potom je už však neskoro plakať nad rozliatym mliekom.

Aj puzzle odhalí veľa

Photo by Hans-Peter Gauster on Unsplash

Vedci robili výskum počas piatich rokov na jednej zo základných škôl v Singapure. Deťom dali skladať puzzle v prítomnosti rodičov Zistili, že čím viac rodičia kritizovali deti a upozorňovali ich na chyby, tým viac chýb sa dopustili. Dokonca niektorí rodičia zašli až tak ďaleko, že deťom zobrali puzzle a poskladali ich sami. Deti tieto momenty vyhodnotili ako veľmi nepríjemné.

Kvôli nadmernému kritizovaniu a tlaku rodičov sa deti v prípade potreby boja vyhľadať pomoc. Myslia si, že i to by bol prejav zlyhania. Nereálne očakávania, prílišný tlak rodičov a neustále kritizovanie je niečo, čoho sa len tak ľahko nezbavia, pričom svoje vzorce správania v budúcnosti prenášajú aj na svojich potomkov.

Netreba sa deti pýtať len na výkon, ten konieckoncov nie je tým najdôležitejším na svete. Všetci máme právo robiť chyby. Ak si to uvedomíme, bude sa nám všetkým dýchať o niečo ľahšie.

Pozri aj: Táto vlastnosť chýba takmer každému jednému narcistovi. To, o čo ide, vás naozaj prekvapí

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov