Počuli ste už o skladbe, ktorá má mať na svedomí minimálne 19 samovrážd?

Príbeh, ktorý sa spája s touto piesňou, je viac než desivý. Odhaduje sa totiž, že jej pochmúrnosť dohnala k samovražde minimálne 19 ľudí? Môže však mať 1 skladba až takúto silu? A čo vlastne stojí za jej vznikom?

Článok pokračuje pod videom ↓

Rok 1932, zamračené nedeľné popoludnie. Maďarský skladateľ Rezso Seress sedí doma a opäť podlieha svojej ťažkej depresii. Už dlhšiu dobu sa totiž cítil nedocenený a napriek jeho obrovskému talentu ho hudobný priemysel dlho prehliadal. Jeho kariéra sa blížila ku koncu a jeho milovaná žena sa rozhodla opustiť ho.

Tak, sediac v toto pochmúrne nedeľné popoludnie pri klavíri vo svojom byte v Paríži, mu napadla jedna melódia. Nedokázal sa jej zbaviť a v hlave mu hrala stále dookola. Pieseň dostala názov „Gloomy Sunday“ / „Szomorú Vasárnap“, v preklade teda smutná alebo pochmúrna nedeľa.

Pieseň sa stala takmer okamžitým hitom a Seressovi priniesla toľko očakávanú slávu. To však ešte nikto netušil, čo táto pieseň spôsobí. Pieseň rotovala v domácich aj zahraničných rádiách naozaj často, no onedlho sa začali objavovať mŕtve telá ľudí, ktorí spáchali samovraždu.

thesun.co.uk

Začali sa objavovať mnohé prípady, kedy samovrahovia citovali úryvky textu piesne vo svojich listoch na rozlúčku, alebo sa samovraždy, pri ktorých ľudia počúvali z platne práve túto pieseň. Jeden muž dokonca vo svojom liste na rozlúčku uviedol, že život si musí vziať preto, že túto pieseň nedokáže dostať z hlavy.

Po tom, ako počet samovrážd neustále narastal, bola skladba označená za „maďarskú samovražednú pieseň“ a jej hranie bolo vo viacerých krajinách zakázané. Oficiálne jej bolo „pripísaných“ 19 samovrážd (dôkazy sa zakladali na listoch na rozlúčku či platniach nájdených v gramofónoch), no predpokladá sa, že toto číslo bolo určite vyššie. Viaceré zdroje hovoria dokonca o stovkách samovrážd.

Napriek tomu sa však nájdu aj ľudia, ktorí vplyv tejto piesne spochybňujú. Hovoria, že zmienky o skladbe v listoch na rozlúčku a počúvanie tejto piesne tesne pred spáchaním samovraždy môže byť len náhodné. Presvedčení sú o tom že „vlna samovrážd“ bola spôsobená práve prekvitajúcim nacizmom v Európe.

Názor si teda urobte sami. Určite sa ale zhodneme na tom, že žiadne pozitívne či radostné emócie z tejto skladby nejdú. Za zmienku tiež určite stojí aj fakt, že samotný autor tejto piesne, Rezso Seress, nezomrel prirodzenou smrťou. Tušíte správne. Spáchal samovraždu…

Pozri aj: Týchto 5 varovných signálov vám napovie, že niekto premýšľa nad spáchaním samovraždy

wikipedia, listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov