V niektorých veciach sú si introverzia a úzkosť naozaj veľmi podobné. Určite však nejde o to isté.

Ako introverti, tak aj ľudia trpiaci úzkosťou majú spoločných hneď niekoľko vecí. Obe skupiny neznášajú veľký dav ľudí, uprednostňujú samotu, neznášajú small talky a nedokážu vystáť zbytočné sociálne interakcie. Samozrejme, ktorýkoľvek introvert môže trpieť úzkosťou, no nie je to pravidlom, ako si mnohí ľudia myslia. Aké sú teda najväčšie rozdiely medzi introverziou a úzkosťou? Ide o týchto 8 vecí. 

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Úzkosť výrazne zasahuje do schopnosti človeka “fungovať” v spoločnosti

Zatiaľčo introvert sa dokáže prekonať a aby niekoho neurazil, pozvanie na tú oslavu či chatu príjme (aj keď sa možno ukáže len na chvíľu), človek trpiaci úzkosťou to nedokáže. Aj keď by sa akokoľvek snažil.

#2 Ľudia s úzkosťou od problémov často “utečú”

Samozrejme, zo vzniknutej nepríjemnej situácie niekedy môžu “utiecť” aj introverti. Rozdiel je však v tom, že pri nich je to ich rozhodnutie. Pri ľuďoch s úzkosťou je to ich jediná možnosť a stratégia prežitia.

pexels.com

#3 Úzkosť je často spojená s perfekcionizmom, zatiaľčo introverzia nie

Sprievodným znakom úzkosti je často perfekcionizmus – niekedy je dokonca aj jej samotným spúšťačom. Väčšina introvertov však “nezdravým” perfekcionizmom netrpí.

#4 Introvertov nezaujíma, čo si o nich myslia druhí

Človek trpiaci úzkosťou sa môže tým, čo si o ňom myslia druhí, neustále zožierať. Problém nastáva aj vtedy, keď si myslí, že sa pred niekým zosmiešnil. O takejto situácii dokáže premýšľať aj celé týždne. Introverti však na mienku druhých ľudí takmer vôbec nehľadia.

pexels.com

#5 Obe skupiny sa zameriavajú na iné veci

Človek trpiaci úzkosťou je zameraný skôr na svoje vystupovanie, na svoju výkonnosť a na to, ako ho vnímajú druhí. Introverta tieto veci príliš nezaujímajú, hľadí skôr na obsah, zámer a podstatu všetkých vecí.

Pozri aj: Niektorí ľudia si nikdy neuvedomia, že týchto 21 vecí robíte preto, že ste introvert

iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov