Ako ste na tom s touto vlastnosťou?

Vedcom sa totiž podarilo zistiť, že mimoriadne rozvinutá je predovšetkým u ľudí, ktorí disponujú vysokým IQ. A ak sa na to pozrieme v širších súvislostiach, zistíme, že v tomto prípade ide naozaj o trefu do čierneho.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedcom sa totižto podarilo zistiť, že ľudia s vysokým IQ sú skvelými tímovými hráčmi. Spolupracovať s inými ľuďmi im teda nerobí najmenší problém – práve naopak, v ich prípade je to schopnosť, v ktorej mimoriadne vynikajú.

Vedcom sa podarilo zistiť, že na schopnosť spolupráce mali vplyv aj vlastnosti ako veľkorysosť či svedomitosť, no ako najlepší tímoví hráči sa ukázali práve ľudia s vysokým IQ. Naopak, vo výskume sa potvrdilo, že ľudia s nižšou hodnotou IQ riešili problémy nekonzistentne a nebrali do úvahy dôsledky svojich krokov.

Partcipantmi boli ľudia, ktorých úlohou bolo zahrať si sériu hier, ktoré otestovali nielen schopnosť spolupracovať s tímom, ale rovnako aj spôsob, nakoľko sú ochotní riskovať pre získanie odmeny. Ako sa vyjadril autor štúdie, profesor Eugenio Proto: “Naším cieľom bolo preskúmať, aké faktory z nás robia tímových hráčov.”

unsplash.com

Ako ďalej profesor pokračuje, za najlepších tímových hráčov zvyčajne automaticky považujeme ľudí, ktorí sú milí, svedomití a veľkodušní. Výskum však jasne dokázal, že tieto vlastnosti síce sú dôležité, no nijak zásadne neovplyvňujú našu schopnosť (spolu)pracovať v tíme.

Tá bola najviac ovplyvnená práve vysokou hodnotu IQ. Okrem iného, títo ľudia boli tiež schopní informácie spracovávať a analyzovať oveľa rýchlejšie, než ľudia s nízkou hodnotou IQ.

Ako ste na tom so schopnosťou spolupracovať s tímom vy? Súhlasíte s výsledkami tohto výskumu?

Pozri aj: Chcete vyzerať inteligentnejšie? Podľa vedy by ste si mali dať záležať na týchto 5 veciach

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov