Foto: Photo by Florian Perennes on Unsplash

Depresia a úzkosť sú ochorenia, ktorých príznaky sa dnes už dajú liečiť.

Nanešťastie, mnoho ľudí zo strachu nevyhľadá pomoc a trápia sa osamote. Už samostatná diagnóza je náročná, nehovoriac o tom, ak sú diagnózy dve alebo ich je dokonca viac. Aké to teda je, keď trpí človek depresiami a úzkosťou súčasne?

Článok pokračuje pod videom ↓

Dve diagnózy súčasne

Depresia a úzkosť majú mnoho spoločného, vyznačujú sa však aj niekoľkými odlišnými symptómami. Kým väčšinou sa hovorí len o jednej diagnóze, neraz idú depresia a úzkosť ruka v ruke. Terapeut Chad Perman hovorí, že takmer u polovice pacientov s jednou diagnózou sa v určitom čase objaví aj tá druhá. Aj keď obe ochorenia je možné liečiť, či už terapiou alebo farmakologicky, takýto zážitok by ste nepriali ani najhoršiemu nepriateľovi.

Foto: unsplash

Neustály boj

Olivia LaBarre, ktorá má 28 rokov, napríklad vysvetľuje, že diagnózy sa u nej zvyčajne vyskytujú súčasne. Kým jeden deň sa jej mysľou premávajú milióny myšlienok bez ladu a skladu, ďalší deň je emocionálne otupená a prázdna. Kým v jeden deň jej myseľ napovedá, že niečo nie je v poriadku a je čas konať, ďalší deň zaúraduje depresia, ktorá jej našepkáva, že aj tak to všetko nemá vôbec zmysel. Na jednej strane má človek pocit, že nemá význam vyliezť ráno z postele, desí ho však zväčšujúca sa hora povinností.

Stereotyp

Častým problémom sú stereotypy, zdravý človek sa len ťažko dokáže vžiť do kože trpiaceho. Každý preto potrebuje mať niekoho, komu sa môže zdôveriť a kto pochopí, čím si práve prechádza. 25-ročný Alex Kuntz napríklad hovorí, že ľudia si neraz neuvedomujú, že mentálne ťažkosti sa prejavujú aj fyzicky. Alex napríklad zle spáva, sú dni, kedy je vyčerpaný na odpadnutie, nedokáže však zaspať, jeho myseľ sa totiž nezastaví ani na sekundu. Neraz sa vyskytujú aj bolesti na hrudníku, bolesti hlavy či brucha.

Foto: unsplash

Dopad na vzťahy

Depresia a úzkosť majú dopad aj na sociálnu stránku života, trpiaci jedinec sa totiž neraz stiahne do úzadia a stráni sa dokonca aj rodiny a blízkych priateľov. Na jednej strane človeku záleží na tom, čo si myslia ostatní, o chvíľu neskôr mu je to však už úplne jedno. Začarovaný kruh však spôsobuje, že sa príznaky ešte viac zvýrazňujú a zhoršujú. Je síce dôležité tráviť čas aj osamote, každý by však mal mať jasne stanovené hranice, ktoré by nemali byť ani príliš pevné, ale ani prehnane priepustné.

Depresia a úzkosť spôsobujú pocit, že sa svet akosi zmenšil a človek v ňom nemá svoje miesto. Prvým krokom je preto uvedomiť si, že je ok mať pocit, že nič nie je ok. Ak totiž pozbierate odvahu nájsť pomoc, jedného dňa sa vyliečite a dni budú opäť o niečo jasnejšie.

huffpost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov