Foto: Photo by Sydney Sims on Unsplash

Nie každý dokáže otvorene hovoriť o veciach, ktoré ho trápia.

Preto nie každý človek, ktorý trpí depresiou, vám to povie. V mnohých prípadoch sa trápi v tajnosti a navonok žiadnu depresiu vidieť nie je. Smútok môže ukrývať za masku smiechu, priateľskosti a hlučnosti.

Článok pokračuje pod videom ↓

Za maskou veselosti

Depresia je sprevádzaná príznakmi, ako napríklad smútok, útlm, pesimizmus, pocit zlyhania či pocit viny. Zvyčajne je možné depresiu pozorovať aj navonok, v niektorých prípadoch by vám však ani len nenapadlo, že človek, ktorý je vždy taký veselý a všetkých rozosmeje, sa v skutočnosti trápi.

Niektorí skrývajú depresiu zámerne, kým iní tak robia podvedome. Súčasťou našej mysle sú totiž obranné mechanizmy, ktoré nám pomáhajú chrániť sa pred bolesťou, ktorá by bola pre človeka nezvládnuteľná. Potláčanie, aj keď nevedomé, však môže mať veľmi negatívne následky. Ako teda spoznáte, že niekto ukrýva depresiu?

Prehnaná spoločenskosť

Ľudia trpiaci skrytou depresiou sú zvyčajne neradi sami, vyhľadávajú teda spoločnosť za každú cenu. Keď je totiž človek sám, má viac priestoru na to, aby sa zaoberal svojimi pocitmi a myšlienkovými pochodmi. Neustále organizujú večierky, vždy sú tam, kde sa niečo deje a v mobile majú dlhý zoznam rodinných príslušníkov, kolegov či kamarátov, ktorí ich môžu od samoty „zachrániť“.

Foto: unsplash

Kladú prehnaný dôraz na pohodu

Znie to síce zvláštne, no trpiaci človek neraz prehnane poukazuje na to, ako mu je dobre, ako je v pohode, aký je šťastný a spokojný. Keď sa niekto opýta, ako sa má, odpovie, že fantasticky, nikdy nebolo lepšie, alebo niečo v podobnom zmysle. Aj toto je však podvedomý spôsob kompenzácie a snahy svoje trápenie zakryť a presvedčiť samého seba, že je všetko v poriadku.

Neustále hovoria o minulosti

Pri akejkoľvek depresii, či už skrytej alebo nie, zohráva významnú rolu v živote a myslení človeka minulosť. To síce platí pre každého, depresívny človek sa však na minulosť upína až prehnane a neustále hovorí o tom, aké to bolo predtým, aké problémy prežil a ako to zvládol. Nie je ničím nezvyčajným, ak sa snaží túto tému zľahčovať za pomoci humoru. Neschopnosť nechať minulosť za sebou je však znakom toho, že človek nie je vyrovnaný sám so sebou.

Poruchy stravovania

Poruchy stravovania sú následkom emocionálnej nepohody veľmi často. Stravovacie návyky sa síce menia, ak sú však nezdravé a dlhodobé, nie je to dobré znamenie. Nehovoríme len o anorexii, nebezpečná je nechuť a odopieranie si jedla, ale i prejedanie sa. Navyše, depresia sa môže prejaviť aj tráviacimi ťažkosťami či nechuťou len k vybraným typom jedál. Prejaviť sa dokonca môže aj posadnutosť jedlom, kedy jedinec je len isté druhy jedál a len určitým spôsobom.

Foto: unsplash

Zlý spánok

Veľmi častým príznakom depresie sú poruchy spánku, napríklad jeho nedostatok, alebo naopak, prehnané množstvo spánku na úkor bežných denných aktivít. Z človeka sa zrazu môže stať nočná sova alebo môže mať nepríjemné sny, ba až nočné mory.

Ak máte pocit, že poznáte niekoho s takýmito príznakmi, neunáhlite sa. Ideálne však je, ak sa dotyčný jedinec čo najskôr poradí s odborníkom.

exploringyourmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov