Foto: Photo by Dids from Pexels

Emocionálne vyprahnutie nie je ničím príjemným.

Niekedy to tak zrejme nebolo. Niekedy ste možno boli človekom, ktorý sa neustále usmieval, a dokázal sa radovať aj z tých najmenších maličkostí. Potom sa však niečo stalo a zrazu je všetko inak.

Článok pokračuje pod videom ↓

Mohli ste čeliť ťažkému rozchodu, prežiť smrť niekoho blízkeho, vyhorieť alebo čokoľvek iné. Isté však je že vás to zmenilo. Citovo ste vyprahli. 

Príznakov citového vyprahnutia je mnoho, vyberáme preto tie najčastejšie, ktoré uvádzajú aj portály ako The Mighty alebo web Dr. Jonice Webb.

#1 Aj keď sa vám v živote stane niečo radostné a pozitívne, nedokážete sa z toho tešiť, resp. niekde vo svojom vnútri cítite, že by ste sa mali tešiť oveľa viac. Vy to však jednoducho nedokážete. 

#2 Naopak, keď sa vám stane niečo zlé, cítite, že v skutočnosti by ste mali byť oveľa viac smutnejší. Vy už však cítite len prázdnotu. 

#3 Je vám doslova nepríjemné, ak niekto vo vašom okolí prejavuje až priveľa emócií, alebo sú prisilné. Vyslovene vás to irituje. 

#4 Veľakrát máte pocit, že svoj život žijete už len na autopilotovi. Možno to zvládate skvele a darí sa vám, no aj tak sa sami seba pýtate, či by život nemal ponúkať niečo viac. Oveľa viac. 

#5 Viac ako reálny život dokážete precítiť knihu, film či seriál. Je pre vás jednoducho ľahšie precítiť emócie vo “fiktívnom” svete, než v tom reálnom. 

#6 Necítite radosť ani smútok. Cítite len prázdnotu.

#7 Od iných sa radšej izolujete. Jednoducho im nevládzete venovať svoju energiu, a nemáte ani chuť robiť to. Buď sa im preto vyhýbate, alebo ich rovno “ghostnete”. 

Photo by Oleja Titoff from Pexels

#8 Nespomínate si, kedy ste sa naposledy schuti zasmiali. Áno, možno sa usmievate zo zdvorilosti, no naozaj si nespomínate, kedy ste mali poriadny záchvat smiechu.

#9 Začala vás trápiť zábudlivosť. Väčšina vecí je pre vás proste nedôležitá, a to je dôvodom, prečo na ne tak často zabúdate. 

#10 Často mávate “výpadky”. Fyzicky síce ste prítomní na nejakom mieste, no mysľou tam nie ste ani náhodou.

#11 Nechcete byť v žiadnom vzťahu. Aktuálne si nedokážete ani len predstaviť, že by ste v nejakom mali byť. 

#12 Veľa spíte. Viete totiž, že je to jediná činnosť, pri ktorej nemusíte absolútne na nič myslieť. 

#13 Často vyhľadávate extrémne situácie. Či už ide o konflikty alebo toxické vzťahy, niekedy sa pristihnete, že do nich idete s tým, že vopred viete, ako to dopadne – robíte to však preto, aby ste konečne cítili aspoň niečo. 

#14 Veľa prokrastinujete. Nedokážete sa sústrediť na žiadnu prácu, preto je vaša pozornosť veľmi prelietavá. 

#15 Ľudia netušia, že s vami niečo nie je v poriadku. Nepochopia to. Navonok sa totiž môžete usmievať a vyzerať tak, že sa vlastne vôbec nič nedeje. 

themighty, drjonicewebb
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov