Najlepšie urobíte, keď si ho pôjdete pripraviť hneď teraz.

Alzheimerova choroba je najčastejšou formou demencie. Len na Slovensku ňou v súčastnosti trpí 50-60 tisíc ľudí. Podľa vyhlásenia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je Alzheimerova choroba jedným z desiatich ochorení, ktoré sú hlavnou príčinou ľudskej smrti. Preto, aby ste sa tejto závažnej chorobe vyhli, môžete niečo spraviť už dnes. Dokonca hneď teraz.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedci totiž dokázali, že pitie už len jedinej šálky čaju denne znižuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby až o neuveriteľných 86% – a to dokonca u ľudí, ktorí mali k vzniku Alzheimerovej choroby genetickú predispozíciu. U ľudí, ktorí ju nemali, pitie čaju znížilo riziko vzniku o 50-55%.

pexels.com

Táto čínska štúdia zároveň dokázala, že najlepšie urobíte, keď uprednostníte čaj zelený, čierny alebo oolong. Jediná vec, na ktorej záležalo bolo to, aby bol čaj varený z pravých čajových lístkov, nie z rôznych “oklamaných” zmesí dostupných v supermarketoch.

Jeden z autorov štúdie, Dr. Feng Lei, hovorí: “Náš výskum sme vykonali na ľuďoch z Číny, no sme presvedčení o tom, že jeho výsledky sú aplikovateľné na kohokoľvek. Prevencia tohto závažného ochorenia sa veľakrát podceňuje, čo človek oľutuje väčšinou až vtedy, keď mu toto ochorenie diagnostikujú. Sme si istí, že výsledky našej štúdie môžu byť v oblasti prevencie Alzheimerovej choroby obrovským krokom vpred.”

pexels.com

Dr. Feng Lei zároveň dodáva, že výhodou tejto prevenčnej metódy je, že je veľmi jednoduchá a náklady na jej realizáciu sú minimálne. Postačí vám len kúpiť si kvalitný čaj podľa vašej chuti a nájsť si denne zopár minút na jeho prípravu.

Autori štúdie však zároveň dodávajú, že na lepšie pochopenie celej problematiky budú samozrejme nevyhnutné ďalšie výskumy a štúdie. Tvrdia však aj to, že na základe súčasných poznatkov môžeme povedať, že prevenčný účinok čaju je spôsobený vysokým obsahom látok ako katechíny, teaflavíny, tearubigíny a L-theanín v čajových lístkoch. Tieto zlúčeniny vykazujú protizápalový a antioxidačný potenciál a ďalšie bioaktívne vlastnosti, ktoré môžu chrániť mozog pred vaskulárnym poškodením a neurodegeneráciou.

My si ideme šálku čaju pripraviť hneď teraz, pridáte sa?

Pozri aj: Táto potravina dokáže udržať váš mozog „večne mladý“

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov