Foto: Photo by Edward Cisneros on Unsplash

Niektoré z nich vás určite prekvapia.

Kvôli čomu najčastejšie odchádzame od tých, ktorých sme (ešte nedávno) milovali? Aké sú tie najčastejšie príčiny? Experti z oblasti psychológie sa pokúsili nájsť odpovede na tieto otázky. Zosumarizovali najčastejšie príčiny, kvôli ktorým ľudia odchádzajú zo vzťahov. Niektoré z nich vás prekvapia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Na prvom mieste nie je nevera.

#1 Neustále hádky

Photo by Jurica Koletić on Unsplash

To je jedna z najčastejších príčin, kvôli ktorej ľudia opúšťajú vzťah. Ak s partnerom či partnerkou nevedia nájsť spoločnú reč a ich domácnosť sa zmenila na bojové pole, nemá zmysel ostávať v takomto vzťahu. V každom vzťahu je dôležité naučiť sa robiť kompromisy. Ak ste sa ich robiť nenaučili, hádky budú určite na dennom poriadku.

#2 Strata samého seba

Vo vzťahu sa zhostíme rôznych rolí. Ženy sa neraz menia nielen na partnerky a milenky, ale aj na gazdinky a matky. Muži zas na domácich kutilov a živiteľov rodiny, hoci to môže byť aj naopak. Všetci si však musíme dávať pozor, aby sme sa s týmito rolami nestotožnili natoľko, že stratíme to najdôležitejšie – samých seba. Ak sa to stane, ľudia majú tendenciu opustiť vzťah. Pretože zo všetkých síl chcú nájsť to, čo stratili.

#3 Nekompatibilita

Photo by Andrew Neel on Unsplash

Niekedy sa dajú dokopy ľudia, ktorí by vôbec nemali byť spolu. Vtedy sa vzťah mení na hotovú nočnú moru. Jeden z partnerov sa môže snažiť zo všetkých síl, no napriek tomu cíti, že to je primálo na to, aby vzťah fungoval. Ľudia, ktorí nie sú si vzájomne kompatibilní, môžu spolu vydržať nejaký ten čas, niekedy dokonca aj roky. Avšak ak toho majú skutočne dosť, neboja sa nefunkčný vzťah ukončiť.

#4 Nuda

O vzťah sa treba neustále starať. Je ako kvetina. Ak ju prestaneme polievať, zákonite nám vyhynie. Podobne je na tom aj vzťah. Štvrtou najčastejšou príčinou ukončenia vzťahov je práve rutina a nuda.

#5 Strach zo záväzkov

Photo by Katleen Vanacker on Unsplash

Ak sa niekto bojí záväzkov, radšej sa vráti z kratšej cesty a ukončí vzťah ešte skôr, než má možnosť pretaviť sa na niečo vážnejšie. Aj tento strach býva pomerne častou príčinou, prečo sa ľudia rozchádzajú.

#6 Aférka

Nevera a prítomnosť tretieho človeka vo vzťahu je až na šiestom mieste najčastejších príčin toho, prečo ľudia odchádzajú zo vzťahu. Neraz sa jeden z partnerov zaľúbi do druhej osoby. A emócie vedia urobiť poriadny „škrt cez rozpočet“. Vtedy na seba koniec nenechá dlho čakať.

#7 Absolútna strata dôvery

Photo by Andy Art on Unsplash

Dôvera je vo vzťahu kľúčová. Ak jeden z partnerov urobí tak obrovský prešľap, že o obnovení dôvery nemôže byť ani reč, ukončenie vzťahu je takmer isté. Maličkosti a bežné zlyhania sa dajú odpustiť, no ak vám druhá osoba vrazí do chrbta nôž, len ťažko sa spamätáte.

#8 Životné okolnosti

Nečakané životné okolnosti ako finančné problémy, vážna choroba, zranenie či strata istoty vedia poriadne preveriť každý vzťah. A nie, nie všetci to zvládnu bez problémov. Niektorých životné krízy zocelia, zatiaľ čo pre ostatných je to dôvod, pre ktorý ukončia svoj vzťah.

relationshipsreality
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov