Foto: pexels.com

Aj keď je láska nevyspytateľná, občas veda predsa len pomôže aj tu.

A to napríklad vo forme pozitívnej psychológie. Manželia James Pawelski a Suzann Pileggi Pawelski nažívajú v harmonickom vzťahu, no nespoliehajú sa len na náhodu. Obaja sú zároveň vedcami a dokážu efektívne aplikovať Aristotelove pravidlá a základy pozitívnej psychológie aj na moderné vzťahy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aristotelovo priateľstvo

Aristoteles tvrdil, že človek miluje tri základné druhy vecí, a to tie, ktoré sú užitočné, tie, ktoré prinášajú potešenie a tie, ktoré sú dobré. Tieto tri druhy lásky vztiahol Aristoteles napríklad na priateľstvo. Užitočné priateľstvo vzniká medzi obchodnými partnermi, pre ktorých je vzájomné priateľstvo výhodou. Druhý druh priateľstva sa zakladá na tom, že ľudia majú príjemný pocit z času stráveného spolu. Tretí a najžiadanejší druh priateľstva vzniká podľa Aristotela na základe toho, že vzťah medzi dvoma ľuďmi je jednoducho zrelý a dobrý. Vidíme dobré vlastnosti toho druhého a inšpiruje nás to k tomu, aby sme sa sami stali lepšími.

Foto: unsplash

Pridajte pozitívnu psychológiu

Manželia Pawelski sa rozhodli, že sa zamerajú najmä na tretí typ vzťahu, avšak nie vo forme priateľstva, ale partnerstva. K Aristotelovým základom okrem toho pridali štipku pozitívnej psychológie a vytvorili tak model zdravého, silného a spokojného partnerského vzťahu. Pawelski sa vyjadrili, že v súčasnosti sa kladie veľký dôraz najmä na to, ako sa ľudia dávajú dokopy, a aj keď randenie a deň svadby sú čarovné momenty, len málokto myslí na to, ako bude vzťah fungovať ďalej.

Pestujte vášeň, nie posadnutosť

Ako teda ostať šťastní aj niekoľko rokov po svadbe? Pawelski ponúkajú 5 rád, ktoré kombinujú to najlepšie z pozitívnej psychológie a z múdrosti Aristotela. V počiatkoch je vášeň silná v každom vzťahu, postupom času sa však mení a formuje. Ak sa tak nestane, môže sa zmeniť na nebezpečnú posadnutosť partnerom. Pawelski hovorí, že by sme sa nemali snažiť o to, aby bez nás partner nemohol ani dýchať. V zdravom vzťahu majú obaja partneri vlastné koníčky a priateľov, ktorým venujú čas, no vzájomná láska je tak hlboká, že si navzájom dôverujú a nepodozrievajú sa. Je dôležité, aby človek vo vzťahu nestratil vlastnú identitu.

Foto: unsplash

Sústreďte sa na to pozitívne

Manželia Pawelski hovoria, že pozitívne emócie ľuďom pomáhajú hýbať sa vpred, no nemôžeme čakať, že prídu len tak, samé od seba, musíme sa o ne pričiniť. Tie najšťastnejšie páry sa o svoje šťastie poriadne starajú. Čo Pawelski odporúčajú? Venujte sa každý deň aktivitám, ktoré vám prinášajú pozitívne pocity.

Uchovajte to dobré, prerámcujte to zlé

Na začiatku vzťahu žijeme na akomsi ružovom obláčiku, no po čase z neho človek musí zliezť. Potrebujeme chodiť do práce, raz sa pokazí auto, inokedy zas treba zaplatiť nejaký účet navyše. Keď od nás život chce priveľa, začneme si aj na partnerovi zrazu všímať všetko zlé a začne nám vadiť všetko, čo robí. V tomto prípade manželia odporúčajú zamerať sa na to pozitívne, na všetko dobré, čo ste spolu prežili a na všetko, na čo sa tešíte v budúcnosti. Jednoducho zámerne zmeňte negatívne zmýšľanie na myšlienky na to, čo je na partnerovi a na vašom vzťahu dobré.

Aké sú vaše silné stránky?

Partneri sa neraz sústredia na slabosti toho druhého a menej na silné stránky. Najlepšie však urobíte, ak si urobíte zoznam 5 najvýraznejších predností toho druhého. Na základe toho si môžete napríklad naplánovať skvelé výlety, ktoré budú vyhovovať obom a okorenia partnerstvo. Výskumy totiž ukázali, že ak človek vie, aké sú jeho silné stránky a sústredí sa na ne, veľmi rýchlo osobnostne rastie a čo je lepšie, ako pomáhať si rásť navzájom.

Foto: unsplash

Nezabúdajte na vďačnosť

Ak sme vo vzťahu už nejaký ten čas, môže sa stať, že začneme partnera brať ako samozrejmosť. Nemali by sme však zabúdať na vďačnosť. Nemali by ste ju ale len držať v myšlienkach, nezabudnite ju aj vyjadriť. Napríklad poďakujte partnerovi za to, že vám pomohol navariť večeru alebo za to, že sa staral o deti, aby ste mohli skočiť do mesta či dokončiť dôležitý projekt do práce.

Nezabúdajte, „a žili šťastne až do smrti“ sa nedeje samo od seba, silný vzťah si vyžaduje snahu a investície z oboch strán.

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov