Možno to neviete, ale to, kto bude platiť na prvom rande, môže v budúcnosti ovplyvniť veľa vecí...

Naozaj má na prvom rande platiť „konzumné“ len muž? Alebo platí ten, kto pozýva? Alebo je lepšie rozdeliť si účet presne na polovicu? Máte si z kabelky vybrať mobil a prerátať si cenu za kávu a minerálku? Tak o čom to celé je?

Článok pokračuje pod videom ↓

Asi sme vás zaplavili (ne)zmyselnými otázkami. Kým pred tridsiatimi rokmi bolo bežné, že čašník išiel s účtom rovno za mužom, dnes to už také jasné nie je. Podľa viacerých štúdií však tento prvotný počiatok povie o pokračovaní vzťahu oveľa viac, než ste si mysleli. Mohli ste mať spolu naozaj krásny večer. Objavili ste kopec spoločných tém, možno ste dokonca nadobudli pocit, že čas a priestor prestávajú hrať rolu. No keď príde na platenie, neraz je tento nevyhnutný akt spojený s chvíľkou trápnosti. Čašník dá účet pre istotu do stredu stola a obom vám príde na um otázka: „Kto to všetko zaplatí?“

Dôležité sú rôzne faktory

Photo by Han Chau on Unsplash

Vybrali ste si na prvé rande najdrahšiu reštauráciu v okresnom meste, alebo ste sa zastavili v neďalekej krčmičke, kde si môžete dať párok v rožku a mrazenú pizzu? Finančná úroveň podniku totiž môže zohrať dôležitú úlohu. Jedna moja známa, nazvime ju Jana, nikdy nezabudne, ako neslávne vypálilo prvé rande.

„Daj si čo chceš. Pokojne si vyber, na čo máš chuť,“ povzbudzoval ju jej nádejný frajer. A keďže neboli práve v najlacnejšom podniku, Jana sa spočiatku ostýchala. Ale celodenný hlad (aby sa mohla nasúkať do nových šiat) a vynikajúci výber urobili svoje. Tak si naozaj vyberala, na čo mala chuť.

Účet za túto „parádu“ presiahol sto eur. Keď čašník doniesol účet, jej partner ju odrovnal priam pamätnou vetou: „Vari si nemyslíš, že to všetko zaplatím ja.“ Jana vyškrtila svoj mizerný účet do posledného centu, no i tak jej ten muž musel požičať. Samozrejme, že ďalšie rande sa nekonalo.

Photo by rawpixel.com on Unsplash

Ten, kto platí, má však isté očakávania od svojej investície. Ženám sa páčia muži, ktorí majú z čoho zaplatiť účet. A nemusia to byť rovno zlatokopky. Z genetického hľadiska nadobúdajú pocit, že stretli muža, ktorý sa dokáže postarať aj o nich, aj o ich (potenciálne) budúce potomstvo.

Naopak veľa mužov, ktorí platia účet, očakávajú, že im partnerka bude automaticky prejavovať náklonnosť. Viaceré štúdie potvrdili, že čím väčšia suma na účte, tým muži prejavujú väčšie očakávania, zvyčajne sexuálneho charakteru. Ale žena by sa nemala cítiť zaviazaná.

Celkom dobrý spôsob môže byť kompromis, ale to len v prípade, že vám spolu bolo dobre a ďalšie rande sa s najväčšou pravdepodobnosťou predsa len bude konať. Keď na prvom platil konzumné muž, na ďalšom môže účet zaplatiť žena. Ak žena pozve muža na rande a dokonca aj zaplatí účet bez mihnutia oka, môže to svedčiť o jej dominancii. Muži v drvivej väčšine prípadov nemajú z toho dobrý pocit.

A ako by to teda malo byť?

Photo by Ilya Yakover on Unsplash

Ak idete na rande naslepo, je dobré si vopred dohodnúť pravidlá. Inak môžete dopadnúť ako jedna žena, ktorej muž po prvom rande poslal mailom faktúru za konzumné. Ani v tomto prípade k ďalšiemu rande (našťastie) nedošlo.

Preto je lepšie si na prvé rande vyberať cenovo prijateľný podnik a neobjednávať si toľko, akoby sme týždeň nejedli. Radšej ostaňte pri ľahkom šaláte a kávičke. Ako sme už spomínali aj vyššie, kompromisom môže byť striedanie platenia. A ak máte pocit, že vám partner nesadol, pokojne mu prispejte polovicou za účet. Najmä ak máte pocit, že by ste sa mu mali cítiť zaviazaní. Najlepšie je riadiť sa vnútorným pocitom. Tým rozhodne nič nepokazíte!

Pozri aj: Ženy prezradili 15 najhorších hlášok, ktorými sa ich pokúsili muži zbaliť. Nebudete vedieť, či sa smiať alebo plakať

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov