Aj niekto ako priateľ vám dokáže zlomiť srdce.

Už odvždy to bolo tak, zlomené srdcia sa spájali jedine s láskou. Vždy sa hovorilo, vždy sa tvrdilo, že srdce dokáže zlomiť jedine partner či partnerka. A nikto iný. Ale dnešný svet  úplne rúca všetky stereotypy, ktoré sme poznali. V dnešnom svete už neplatí to, čo platilo niekedy. Nemusí to byť len milovaná osoba, či životný partner, kto dokáže zlomiť srdce. Niekedy to môže byť aj obyčajný človek, ktorý sa považuje za kamaráta.

Článok pokračuje pod videom ↓

Každá druhá pieseň je o láske. O smútku z lásky. O zlomenom srdci. O zlomenej duši. Ach, áno, tá láska. Veľká, spaľujúca a ničivá. Buď tie iskry vyústia do niečoho nádherného, alebo začnú horieť tak silno, že so sebou všetko stiahnu. Láska je už raz taká. A tá bolesť v srdci, v zlomenom srdci, keď to skončí práve tým druhým prípadom, tá je naozaj obrovská. Niekedy však to srdce nemusí byť zlomené len kvôli láske. Niekedy môže byť zlomené kvôli priateľstvu.

Priateľ je človek, ktorý vám neustále kryje chrbát. Ktorý tu je pre vás, nech sa deje čokoľvek. Človek, ktorému sa môžete zveriť, človek, ktorému môžete dôverovať, človek s ktorým sa môžete smiať, človek, ktorý vás pozná hádam lepšie, než vy poznáte samého seba.

Je to niekto, bez koho by ste si hádam ani nevedeli predstaviť život. A hlavne je to niekto, s kým ste si naozaj blízki. Nie blízki v tom intímnom význame, ako ste si blízki s vaším partnerom, no blízki všetkým ostatným. A preto je to ešte oveľa väčšia rana, ak vám zlomí srdce práve takýto človek.

Je to akoby vám vrazil dýku do chrbta, podrazil kolená, všetko naraz. Pretože je to človek, od ktorého by ste podraz čakali najmenej. Čakali by ste, že sa k vám otočí s otvorenou náručou, nie že vám ukáže chrbát. Čakali by ste čokoľvek, ale nie toto.

unsplash.com

Ak ešte stále žijete v predstave, že kamarát nedokáže zlomiť kamarátovi srdce, potom mi je ľúto, ale musím vás z tejto rozprávky zobudiť. Pretože dokáže. A bolí to hádam ešte viac. Áno, tá bolesť, ktorú cítite vždy, keď vám niekto, kto sa nazýva vaším priateľom ublíži, to je tá bolesť, ktorá vám nakoniec roztrhá vaše srdce na milión malých kúsočkov.  A vy tomu už nebudete vedieť zabrániť.

A najhoršie na tom všetkom bude to, že nebudete vedieť, odkiaľ sa ten srdcabôľ vzal. Nebudete vedieť, čo alebo kto vám to srdce rozbil. Nebudete chcieť pripustiť tú možnosť, že to mohol byť váš priateľ, pretože prečo by to robil? Na túto otázku nikdy nedostanete odpoveď. Všetko bude zrazu iné, a predsa rovnaké. Všetko bude také zvláštne, smutné a bez chuti či farieb. Budú nasledovať dni plné plaču, výčitiek a smútku. Budete sa cítiť mizerne, ale kto by sa necítil?

Ak sa vám to už náhodou stalo, potom viete, že presný liek na zlomené srdce, a obzvlášť to, ktoré vám zlomil váš priateľ, neexistuje. Že jediné, čo môžete urobiť, je nechať to ísť. Áno, hovorí sa to ľahko, ale nič iné vám nezostáva. Časom smútok a bolesť prejdú, časom sa všetko vylieči, časom nájdete spôsob, ako odpustiť a časom vás to už prestane úplne trápiť a potom budete vedieť, že ste sa v živote pohli ďalej.

Budete však obohatení o jednu veľkú cennú skúsenosť, a to, že aj kamarát dokáže zlomiť srdce.

unsplash.com

Pozri aj: Toto je 8 dôvodov, pre ktoré by ste mali milovať svojich nepriateľov

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov