Nikto nie je dokonalý a aj to je jeden z dôvodov, prečo sa z času na čas objaví na obzore nepriateľ.

Tak, ako my nemáme radi každého, tak nemajú všetci ľudia radi nás. V ideálnom prípade sa nepriatelia len obchádzajú, v tom menej ideálnom však vie nepriateľ spôsobiť mnoho bolesti. Aj keď to znie zvláštne, napriek všetkému by sme si mali svojich nepriateľov vážiť. Ako a prečo? Prezradíme vám 8 dôvodov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Naučíte sa ovládať svoj hnev

Kto vás to naučí lepšie ako vás nepriateľ? Hnev je síce emócia, na ktorú máme nárok všetci, no škodí nám a nie je nič lepšie, ako dokázať sa povzniesť a nad celou situáciou sa len pousmiať. Občas sa nahneváme aj na tú osobu, ktorá je nášmu srdcu najbližšia a nie vždy to dopadne dobre. Aby sme sa takýmto situáciám vyhli, je potrebný duševný tréning. Na to vám dokonale poslúži práve nepriateľ. Niekto si za to, aby sa naučil ovládať svoj hnev, platí. Vy to môžete mať zadarmo.

Zdravá súťaživosť

Nie vždy si to radi priznávame, ale v každom z nás sa ukrýva kúsok súťaživosti. Pokiaľ ide o vášho nepriateľa, súťaživosť je zvyčajne sprevádzaná silnou motiváciou, mali by ste si však dávať pozor na to, o čo súťažíte. Nezmeňte sa na svoje horšie „ja“ len preto, aby ste nad súperom vyhrali. Zachovajte si svoje hodnoty a morálne zásady.

unsplash.com

Negatívne komentáre môžu byť nápomocné

O nepriateľoch sa zvyčajne nevyjadrujeme práve najkrajšie a ani oni o nás. Má to však aj svoje výhody. To, čo o nás iní hovoria, môže byť občas aj bolestivá pravda. Je preto dôležité pozrieť sa na situáciu z nadhľadu a uvedomiť si vlastné chyby. Len tak sa môžeme stať lepším človekom.

Nepriateľ môže byť aj spojencom

Priateľ sa každému z nás zíde ako soľ a nikdy nie je neskoro na to, aby sa aj z toho najhoršieho nepriateľa stal priateľ. Okrem toho, ak prekonáte rozdiely a nezhody, dokážete, že máte perfektné interpersonálne zručnosti.

Štipka pozitívneho

Ak vo všetkom zlom dokážete nájsť aj kúsok dobrého, máte takpovediac vyhraté. Platí to aj v tomto prípade. Ak viete, že máte nepriateľov, sústreďte sa na to pozitívne, napríklad na fakt, že okolo seba máte ľudí, ktorí vás majú radi. Neraz totiž v hneve zabúdame na to, čo je skutočne dôležité.

unsplash.com

Nedorozumenie

Keď sa po dlhšom čase pokúsite rozpamätať sa, prečo sa vlastne nemáte radi, možno si už ani nespomeniete. Alebo si uvedomíte, že šlo len o nedorozumenie, ktoré by sa dalo celkom jednoducho urovnať, keby boli obe strany ochotné. Je teda na vás, či sa to pokúsite spoločne vyriešiť.

Dokážete oceniť priateľstvo

V niektorých situáciách môže nenávisť prevážiť nad láskou, nikdy by ste však nemali zabúdať na to, že máte okolo seba aj dobrých priateľov. Nenechajte, aby nenávisť voči nepriateľovi zatemnila váš úsudok. Priatelia si predsa nezaslúžia, aby ste svoje emócie ventilovali práve na nich.

Skutočne tú nenávisť potrebujete?

Ak sa vám vzťah s nepriateľom nepodarí urovnať, ostáva na vašich pleciach ako ťažká batožina. Nemusíte ju však všade nosiť so sebou. Odložte ju do schránky minulosti a sústreďte sa na to, čo máte pred sebou.

Aký postoj k nepriateľom zaujímate vy?

Pozri aj: Prečo sa zvyčajne najpevnejšie držíme tých vecí, ktoré nám nie sú súdené?

lifehack
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov