Nezáleží len na tom, čo máme urobiť. Kľúčovým krokom k úspechu môže byť aj správne načasovanie.

Máte pred sebou kopu úloh a vám sa absolútne nič nechce? Miesto toho si radšej potajme četujete s kamoškou, pozeráte si akcie na obľúbené produkty a rozmýšľate, kam vybehnete cez víkend? Takýto scenár odkladania práce na neskôr pozná každý z nás. Veda však prišla na informáciu, ktorá vás rozhodne poteší. Na základe vnútorného cirkadiálneho biorytmu, ktorým sa riadi organizmus každého z nás, vypočítali čas, kedy sme najproduktívnejší.

Článok pokračuje pod videom ↓

Stojí za to túto informáciu využiť pre svoj vlastný prospech, však? Určite ste si aj vy všimli, že počas dňa naša produktivita klesá a stúpa. Nie je to konštanta, i keď v práci sa od nás vyžaduje po celých osem hodín maximálna výkonnosť. Ale tak to jednoducho nefunguje. Naše telo vychádza z iných princípov. A kedy je teda najvhodnejšie úplne sa ponoriť do práce, aby sme zo seba vyťažili maximum?

Ráno sme nielen najšťastnejší, ale i najvýkonnejší

Photo by Lauren Mancke on Unsplash

Štúdia, ktorá sa zaoberala našou pracovnou výkonnosťou, bola naozaj rozsiahla. Vedci skúmali viac ako 509 miliónov tweetov od 2,4 miliónov ľudí pochádzajúcich z 84 krajín sveta. Na základe nich skúmali biorytmus a prišli na zaujímavé zistenia.

Podľa ich výsledkov sme najspokojnejší a najšťastnejší ráno. A práve v tento čas si najviac vychutnávame prácu, sme výkonnejší a skôr prichádzame na dobré nápady. Preto ak máte pred sebou dôležité pracovné stretnutie, môžete si ho dohodnúť skôr v raňajších hodinách. Má to logiku. Organizmus nie je preťažený a tak sme lepšie pripravení na výzvy nového dňa.

Aj ráno, keď nám volajú operátori rôznych call centier, sme skôr otvorení rôznym „supervýhodným“ ponukám. V prospech tohto tvrdenia svedčia aj rôzni CEO medzinárodných korporácií, ktorí si plánujú významné stretnutia najmä v dopoludňajších hodinách.

Môže za to kortizol

Photo by LinkedIn Sales Navigator on Unsplash

Ráno sa nám prudko zvýši hladina kortizolu, pričom tento stav trvá približne 90 minút po prebudení. Práve toto zvýšené množstvo hormónu môžeme využiť na riešenie analytických problémov či situácií, ktoré vyžadujú striktné a jasné rozhodnutie. Ráno sa však vyvarujte jednoduchým úlohám ako je napríklad nakupovanie cez internet a nahromadenú energiu využite skôr na zmysluplnejšie a dôležitejšie úlohy.

Kreatívne úlohy lepšie riešime poobede

Photo by Kevin Jarrett on Unsplash

Zatiaľ čo ráno fandí predovšetkým analytickým úlohám, poobede lepšie pristupujeme k zadaniam, ktoré vyžadujú predovšetkým fantáziu a kreativitu. Aby ste zo seba dostali v každom čase maximum, nezabudnite na obedňajšiu prestávku. Pre správne fungovanie organizmus je nevyhnutná.

Najväčší útlm cítime medzi 14-tou až 15-tou hodinou. Vtedy je dobré dať si maximálne 20-minútové zdriemnutie, teda v prípade, že si to môžete dovoliť. Alebo choďte aspoň na pár minút na vzduch. Aj to vám môže pomôcť prekonať krízu.

Photo by Adi Goldstein on Unsplash

Ak chcete za svojím pracovným dňom spraviť pozitívnu bodku, skúste si viesť denník. Tesne predtým, než pôjdete spať, si doň napíšte aspoň dva pozitívne momenty, ktoré sa dotkli vášho srdca. Na druhý deň po prebudení si ich hneď prečítajte. Uvidíte, že budete mať ďalší dôvod vstať z postele.

Samozrejme, že medzi nami existujú i nočné sovy. Približne 1 človek z piatich sa k nim zaraďuje. Tí sa riadia vlastným biorytmom, pretože ten funguje podľa iných pravidiel.

Pozri aj: Pracovať menej a urobiť viac? Dá sa to a odborníci tvrdia, že vďaka týmto 5 tipom to zvládnete aj vy

sciencealert
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov