Foto: Photo by EVG photos from Pexels

To, do akej farby sa oblečiete, o vás prezrádza prekvapivo veľa.

Aké oblečenie ste si dnes ráno vybrali? Je tmavšej farby, alebo naopak, je svetlé? Alebo ste dokonca siahli po naozaj výrazných farbách? Určite ste už počuli o tom, ako na nás jednotlivé farby vplývajú, poďme sa preto pozrieť na to, čo o nás prezrádza farba nášho oblečenia. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak premýšľate, oblečenie akej farby si zvoliť na nejakú príležitosť, určite vám pomôže tento prehľad, ktorý priniesol portál Brightside. 

#1 Modrá – pokoj

Modrá farba má upokojujúci účinok. Odporúča sa však aj na pracovné pohovory, pretože symbolizuje lojalitu. 

#2 Žltá – kreativita

Podľa psychológie je žltá veľmi silnou a mocnou farbou. Symbolizuje emócie, kreativitu a vysoké sebavedomie. Spája sa však aj s nadšením a dobrou náladou. 

#3 Ružová – nevinnosť 

Tmavoružová vzbudzuje emócie spojené so zábavou a vzrušením. Bledoružová sa spája s relaxáciou, no dokonca aj s nedostatkom energie. Je to však veľmi ženská farba, ktorá symbolizuje aj nevinnosť, lásku, obetavosť či veľkorysosť. 

#4 Biela – čistota

V západnej kultúre považujeme bielu dokonca za farbu dokonalosti. Spája sa so sviežosťou, s čistotou, s pokojom, s dobrom či nevinnosťou. 

#5 Zelená – sviežosť

Zelená sa spája s prírodou a považujeme ju aj za emocionálne upokojujúcu farbu. Dodáva pocit sviežosti, harmónie i rovnováhy. 

#6 Červená – vášeň

S červenou farbou treba narábať opatrne. Nespája sa totiž len s vášňou, so silou, s vitalitou a s láskou, ale aj s nebezpečenstvom, s agresivitou a s nenávisťou. Evokuje tiež dojem extroverzie. 

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

#7 Fuchsiová – zábava 

Táto farba symbolizuje energiu, vitalitu a zábavu. Spája sa tiež s umením a skvelá je aj pri činnostiach, kde sa vyžaduje energia – napríklad pri cvičení. 

#8 Fialová – sofistikovanosť

Fialová je odjakživa “kráľovskou” farbou a symbolizuje luxus, bohatstvo a sofistikovanosť. Dlho ju nosili len ľudia s nejakými výsadami. 

#9 Oranžová – nezávislosť

Táto farba je symbolom nezávislosti, sebavedomia a dobrej organizovanosti. Vyjadruje tiež silnú vôľu a konkurencieschopnosť. 

#10 Hnedá – stabilita

Táto farba sa veľmi často vyskytuje v prírode, symbolizuje preto dôveryhodnosť a stabilitu. Vytvára neutrálnu atmosféru aj na ťažšie diskusie, siahnite po nej preto napríklad vtedy, ak niekomu potrebujete oznámiť nejakú zlú či zložitú správu. 

#11 Sivá – neutralita

Je neutrálnou a sofistikovanou farbou. Je druhou najpopulárnejšou farbou oblečenia pri pracovných pohovoroch (na prvom mieste je modrá). 

#12 Čierna – elegancia

Milovaná alebo nenávidená – jednoducho čierna. Spája sa s eleganciu a silou, no môže tiež navodzovať pocit dominancie či násilia. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov