Unsplash

Od takéhoto človeka si musíte držať odstup.

V živote každého z nás sa nájde aspoň jeden človek, ktorý nám prináša viac starostí a problémov, než by sme si priali. Niekedy je to ale práve ten človek, ktorého považujeme za svojho najlepšieho priateľa.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako rozpoznať, že náš „najlepší priateľ“ je pre nás toxický? Tu je 7 znamení, ktoré by vám mali pomôcť urobiť si jasný obraz.

 Sústavná kritika a zhadzovanie

Toxickí ľudia majú tendenciu kritizovať a zhadzovať ostatných, aby sa sami cítili lepšie a silnejšie. Ak váš priateľ neustále poukazuje na vaše nedostatky, chyby alebo slabosti, môže to byť znakom toho, že je pre vás toxický.

Manipulácia a vydieranie

Toxickí priatelia majú sklon manipulovať s vašimi emóciami a využívať vašu dôveru. Môžu vás napríklad vydierať tým, že vám vyčítajú, čo ste im urobili alebo čo ste im povedali v dôvere, že to nikomu a nikdy neprezradia.

Neustále súťaženie

Toxickí priatelia sa často pokúšajú prekonať vás vo všetkom, čo robíte. Snažia sa byť lepší než vy, aby si udržali pocit nadradenosti. Ak s vami váš priateľ neustále súťaží a až prehnane sa chváli svojimi úspechmi, je možné, že je pre vás toxický.

Absencia podpory a pochopenia

Toxickí priatelia vás často odmietnu podporovať v ťažkých situáciách a nebudú prejavovať pochopenie pre vaše problémy. Namiesto toho vás môžu obviňovať alebo vás nechať samých zápasiť s ťažkosťami.

Unsplash

Neustále využívanie

Toxickí priatelia sa často správajú egoisticky a očakávajú, že im budete neustále pomáhať a robiť im rôzne služby. Ak váš priateľ očakáva, že mu budete neustále k dispozícii a využíva vašu ochotu pomôcť, je možné, že je pre vás toxický.

Falošná lojalita

Toxickí priatelia často prejavujú falošnú lojalitu a môžu vás ohovárať za vaším chrbtom. Ak sa dozviete, že váš priateľ o vás šíri nepravdivé informácie alebo vás ohovára, je to jasný znak toho, že je pre vás toxický.

Negatívna energia

Toxickí priatelia okolo seba často vytvárajú negatívnu atmosféru a sťažujú sa na všetko a na všetkých. Ak sa po stretnutí s vaším priateľom cítite vyčerpane a bez energie, nie je to dobré znamenie.

Ak ste spozorovali niektoré z týchto znamení u svojho „najlepšieho priateľa“, je čas zamyslieť sa nad tým, či je pre vás skutočne dobrým priateľom. Možno je čas na to, aby ste sa s ním porozprávali o svojich pocitoch a zvážili, či je pre vás tento vzťah naozaj prospešný.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov