Koľko šálok si denne doprajete vy?

Káva sa nám akosi prirodzene spája s chvíľkami pohody, s príjemnými posedeniami s priateľmi, či si leňošením pri knihe. Je teda prirodzené, že bude mať priaznivý vplyv na naše duševné zdravie. Vedeli ste však, že až takýto? 

Článok pokračuje pod videom ↓

Vplyv kávy na naše duševné zdravie

O účinkoch kávy na naše fyzické zdravie ste už určite počuli viackrát. Vedeli ste však o tom, že veľmi významne vplýva aj na naše duševné zdravie?

Ako ukázal nový (a veľmi potešujúci výskum), ľudia, ktorí si denne doprajú primerané množstvo kávy, sú vystavení omnoho menšiemu riziku vzniku depresie, Parkinsonovej choroby a demencie. 

Vplyv kávy na naše fyzické zdravie

Aby ste mali o niekoľko dôvodov viac ísť si jednu šálku spraviť ihneď teraz, mali by ste vedieť aj to,  že približne 200 rôznych štúdií sa zhodlo na tom, že pitie 3-5 šálok denne je spojené aj s mnohými ďalšími výhodami.

pexels.com

Patrí medzi ne napríklad prevencia srdcovo-cievnych ochorení, prevencia cukrovky 2. typu, prevencia ochorení pečene, ale dokonca aj prevencia rakoviny. V súvislosti s ňou sa zistilo, že káva je skvelým bojovníkom proti rakovine prostaty, kože ale aj pečene.

Vedci sa pritom samozrejme zaoberali účinkami kofeínovej kávy, nie bezkofeínovej. Pri nej sa významný vplyv na ľudské zdravie nepotvrdil.

Koľko šálok kávy denne vypiť?

Aby ste mohli čerpať z uvedených zdravotných benefitov, odporúčená denná dávka kofeínu prijatého z kávy je max. 400 mg, čo predstavuje 3-5 šálok kávy denne. 

Koľko šálok ste už dnes stihli vypiť vy?

Pozri aj: TEST: Prečítajte si, čo o vašej osobnosti prezrádza vaša obľúbená káva

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov